In situatia in care motiunea de cenzura initiata de Alianta PSD+PC nu va fi votata in Parlament, liberalii si social democratii vor contesta la Curtea Constitutionala a Romaniei cele doua legi privind masurile de austeritate pentru care Executivul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului.

Vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian, a tinut sa precizeze ca liberalii nu vor sesiza CCR impreuna cu PSD.

"'In ceea ce priveste motivarea noastra la CCR, vom face o motivare proprie. Opinia noastra este ca in aceasta privinta PNL isi poate asuma sesizarea Curtii. Faptul ca nu am putut angaja o motiune de cenzura proprie s-a datorat lipsei numarului de semnaturi. Acest incovenient va fi depasit, insa, in momentul sesizarii la CCR", a conchis Vosganian.

La randul sau, liderul PSD Victor Ponta sustine ca legile asupra carora Guvernul si-a angajat raspunderea nu vor putea fi aplicate intrucat Curtea este blocata de Roberta Anastase, care refuza sa semneze numirea unui judecator.

"Doamna Anastase cred ca nu stie, necunoscand Constitutia si legile, ca atat timp cat Curtea Constitutionala nu va avea componenta completa, nu va putea judeca sesizarile vizavi de legi, inclusiv cele pe care isi angajeaza Guvernul raspunderea. Daca motiunea de cenzura nu trece - eu sper ca va trece - dar, daca nu trece, noi vom sesiza Curtea Constitutionala, care e blocata de doamna Roberta Anastase, prin nesemnarea numirii judecatorului si nu poate sa judece aceasta sesizare. Practic, legile nu intra in vigoare", a spus Ponta, citat de Mediafax.

In Parlament sunt dispute aprinse privind desemnarea judecatorilor la Curtea Constitutionala.

Candidatul propus de PSD pentru functia de judecator al Curtii Constitutionale din partea Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, a obtinut, in urma cu o saptamana, 161 de voturi favorabile, iar contracandidatul sau propus de PDL Stefan Minea a obtinut 123 de voturi. Presedinta Camerei Deputatilor Roberta Anastase a refuzat sa-l valideze pe Dorneanu, aratand ca acesta trebuia sa intruneasca 168 de voturi favorabile.