Persoanele care au datorii la intretinere si au venituri pe familie de sub 1.000 lei isi vor putea plati datoriile, fara penalitati, intr-un interval de un an, potrivit unui amendament elaborat de deputatul PSD+PC Bogdan Ciuca si adoptat marti de Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

Potrivit Agerpres, este vorba de un amendament adus proiectului de modificare a Legii 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

Bogdan Ciuca a afirmat ca proiectul este sustinut de toate grupurile parlamentare si el va trece si de plenul Camerei Deputatilor.

"Cei care au venituri medii pe familie de sub 10 milioane (lei vechi - n. red.) - initial era de 6 milioane (lei vechi - n. red.), dar comisiile au ridicat plafonul -, daca isi platesc datoria cu titlul de baza in termen de un de la aparitia si publicarea in Monitorul Oficial a actualei modificari legislative, vor fi scutiti de plata penalitatilor, dar trebuie sa-si plateasca integral datoria cu titlu de baza. (...) Datoria asta este stearsa si din relatia asociatie-furnizor de serviciu, pentru ca altfel scutim locatarul si ramane asociatia incarcata cu penalitatile catre furnizor. Furnizorul isi primeste datoria cu titlul de baza. Ei sunt foarte fericiti, pentru ca scriptic au de primit bani de la locatori, dar practic nu or sa primeasca niciodata", a declarat Ciuca.

Acesta considera ca cei aflati in situatia de a avea datorii la intretinere vor vedea termenul de un an acordat de lege pentru plata datoriilor fara penalitati ca fiind o oportunitate, motiv pentru care vor incerca sa gaseasca solutii pentru a plati sumele restante in intervalul respectiv.

Bogdan Ciuca a mai spus ca furnizorii vor fi multumiti daca o astfel de prevedere legislativa va fi pusa in practica, afirmand ca a discutat deja subiectul cu o parte dintre acestia, dar si cu reprezentanti ai asociatiilor de proprietari.

"Sunt oameni care au 20 de milioane (lei vechi - n.r.) datoria cu titlul de baza si care nu au avut de unde iar printr-un mod de calcul aberant trebuie sa plateasca penalitati de 30 de milioane la datoria de baza. Cand face rost de un milion de lei i se spune ca trebuie sa plateasca din penalitati, nu din datoria de baza care produce in continuare penalitati. In situatia asta, omul nu mai plateste nimic. Pe cand asa, va incerca sa beneficieze de anul asta de gratie pentru a-si plati datoriile si sa scape de penalitati. Daca ajunge cu plata la zi, i se sterg penalitatile. Asociatia de locatari face dovada ca i s-au sters datoriile, iar furnizorii isi primesc integral sumele restante. Acum furnizorii nu primesc nimic, iar oamenii sunt disperati ca li se vor scoate casele la licitatie pentru datorii", a explicat Ciuca.