Un europarlamentar al formatiunii de extrema dreapta Jobbik din Ungaria, Szegedi Csanad, si-a deschis, marti, un birou teritorial la Targu Mures, unde va oferi consultatii maghiarilor si romanilor, "sa se vada ca Jobbik nu vrea sa se preocupe numai de maghiarimea din Ungaria actuala".

Szegedi Csanad este unul din cei trei europarlamentari alesi, in iunie 2009, din partea partidului "Jobbik Magyarországért Mozgalom" ("Miscarea pentru o Ungarie mai buna"), cunoscut sub denumirea de Jobbik, formatiune de extrema dreapta din Ungaria, transmite Mediafax.

Europarlamentarul Szegedi Csanad a declarat, marti, in conferinta de presa sustinuta cu ocazia lansarii biroului teritorial de la Targu Mures, ca va sta la dispozitia celor interesati, saptamanal, martea, intre orele 11.00-15.00, oferind reprezentanta si asistenta atat maghiarilor, cat si "oamenilor romani cu intentii bune".

"Deschidem formal biroul europarlamentar, la care asteptam pentru consultatii maghiari si romani care sunt interesati, sa se vada ca Jobbik nu vrea sa se preocupe numai de maghiarimea din Ungaria actuala, ci de toata natiunea, ca pentru ei nu exista maghiarimea din Transilvania sau Slovacia, ci exista o intreaga natiune din Bazinul Carpatic. Maghiarimea este cea mai mare minoritate din Europa, care nu are drepturile minoritare corespunzatoare, care i se cuvin, cum au alte minoritati din Europa. Iar pentru asta, responsabili sunt si politicienii din Ungaria, nu numai cei din tarile unde traiesc maghiari, in afara granitelor Ungariei", a spus Szegedi Csanad.

El a adaugat ca va milita la Bruxelles pentru "autodeterminarea maghiarilor in actualele granite ale Romaniei".

Szegedi Csanad a mentionat ca, in acest sens, intentioneaza sa deschida un birou similar si in Serbia.

In aceeasi conferinta de presa, seful de cabinet al europarlamentarului, Bagoly Zsolt, a declarat ca Jobbik este un partid "nationalist-conservator-radical", subliniind ca acesta "nu este sovinist, nici extremist, ci patriot" si vrea sa reprezinte "intreaga natiune maghiara, nu numai ce e intre hotarele Ungariei dupa Trianon".