"Cumva presedintele a incercat sa se convinga ieri - azi probabil partidul va lua o decizie mai clara - daca partidul e dispus sa-si asume raspunderea pe perioada care urmeaza pe acest program de masuri, care sunt foarte dureroase si nepopulare. Pana la urma, cade guvernul, asta e. Nu asta e ingrijorarea. Sigur ca e foarte grav, din punct de vedere al credibilitatii Romaniei pe plan extern, ar fi o mare lovitura sa cada Guvernul acum. Dar sa zicem, asta e, au mai cazut guverne, pui alt guvern. Problema e alta. Mergi cu un partid care, repet, te uiti la el si, de la o zi la alta, vezi ca fiecare vorbeste pe vocea lui, fiecare vrea sa se salveze individual si nu mai are nici un fel de solidaritate interna. Mergi in continuare pe mana lui la guvernare sau nu?", a declarat consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga.

  • Intra in articol si asculta integral interviul in varianta AUDIO si vezi fragmente VIDEO
  • Cand ar trebui remaniat Guvernul Boc? Acum sau in toamna? Vezi in articol raspunsul lui Sebastian Lazaroiu: Cineva trebuie sa plateasca costurile intarzierii reformelor 

Descarca fisierul audio in format MP3

Vezi cele mai importante declaratii facute de Sebastian Lazaroiu la Discutia de Luni:

  • Da, intr-adevar presedintele a cerut conducerii partidului sa ia o decizie clara in privinta sustinerii masurilor de austeritate cu care Guvernul isi asuma raspunderea, si sa spuna clar partidul: Da, suntem de acord sa-l sustinem, sau nu. A spus ca da sau nu, dar dupa aceea au aparut voci din randul parlamentarilor dar si din randul conducerii partidului care au exprimat opinii divergente fata de pozitia oficiala a partidului. Cred ca a fost si dl Ioan Oltean, care a spus ca nu e de acord cu reducerea pensiilor. Asta l-a pus pe ganduri pe presedinte faptul ca se luase o decizie in forurile decizionale ale partidului, si tot au aparut ulterior declaratii divergente, nu mai spun de declaratiile unor parlamentari care au spus ca vor vota motiunea de cenzura initiata de opozitie. Si atunci, presedintele, in mod firesc, avea nevoie de un semnal mult mai clar din partea principalului partid aflat la guvernare. Daca ei vor decide sa sustina aceste masuri de austeritate, atunci lucrurile merg mai departe si trebuie trecut la pasul doi, care cred e mult mai important decat primul pas, asumarea, si anume o analiza a aparatului de stat care trebuie urmata de restructurari si de corectii care sa puna sistemul pe drumul cel bun.

  • A ramas o restanta, eliminarea acestei puzderii de Agentii care nu fac decat sa paraziteze banul public. Asta fac, multe dintre ele. Anul trecut a fost o cosmetizare...Nu s-a intamplat nici in primele luni ale acestui an si s-a vazut in cresterea cheltuielilor salariale in primul trimiestru in aparatul bugetar, dar a sosit vremea sa se intample. Si pentru ca deficitul bugetar si perspectivele datoriei publice a tarii pe urmatorii doi-trei ani sunt sumbre, absolut sumbre. Deci daca noi cheltuim la fel ca si pana acum si ne imprumutam ca sa mentinem aceste cheltuieli, in urmatorii doi ani daca nu cumva mai repede, Romania intra in incapacitate de plata. Deci fie nu-si mai poate plati datoriile catre finantatori, fie nu va mai putea sa plateasca salariile si pensiile. Exista aceasta perspectiva, si ea trebuie evitata.
  • Testul adevarat incepe de azi, de cand Guvernul isi asuma raspunderea in Parlament. De acum nu mai exista nici o scuza pentru nimeni, absolut nici o scuza. (...)Sunt foarte multi complici la aceasta intarziere. Avem si PSD, care e complice, exista si o responsabilitate a PNL-ului care a lasat o mostenire dezastruoasa in 2008 cand a plecat de la guvernare, si exista responsabilitati, probabil ca exista responsabilitati, si in cazul unor ministri ai PDL. Dar numai premierul poate sa faca o asemenea judecata, el e suveran in cabinetul lui, si el va decide daca cineva va plati politic pentru aceste intarzieri. Cert este ca cel mai important este ce se va intampla de acum incolo. Ce a fost a trecut. Sigur, cineva va trebui sa plateasca pentru intarzieri. Responsabilitatile sunt foarte difuze si impartite, si ele nu denota decat o lipsa de vointa politica la nivelul intregii clase politice legata de reformarea statului roman. 

  • Eu va spun, n-as sta acum sa analizez om cu om, partid cu partid, cine ce a facut, ce a blocat, cine a rezistat samd, ci mai degraba as trage o concluzie dureroasa perioadei de tranzitie. Si anume ca statul a fost prizonierul partidelor politice, noi din asta trebuie sa iesim in momentul asta.
  • Nu cred ca Guvernul Boc risca sa pice la motiune. Sunt mai multe motive, primul: opozitia e cea care trebuie sa adune 236 de voturi, ceea ce nu e usor. Si nu e usor si din cauza absenteismului. S-ar putea ca nici ei sa nu aiba toti oamenii la vot, vorbesc de PSD si PNL. S-ar putea sa nu vina la vot oameni din coalitia la guvernare, oameni care ar fi nemultumiti si ar vota motiunea. Si atunci e mult mai greu sa aduni 236 de voturi, decat sa nu aduni. (...) Imi dau seama ca din ce in ce mai multi parlamentari PDL inteleg consecintele caderii acestui guvern, consecinte politice, la nivel national. Ce ar insemna o criza politica in acest moment, din punct de vedere al credibilitatii externe. A fost un lucru bun dupa intalnirea presedintelui cu liderii partidului si parlamentarii pentru ca au inceput sa inteleaga mult mai bine consecintele caderii acestui cabinet. 

  • Erau putini cei care ar fi vrut sa vina si sa voteze impotriva, erau multi care voiau sa absenteze, sa nu se amestece in povestea asta.
  • Temerea era legata de cat de responsabil e acest partid, care-i principalul partid la guvernare, in aceste momente. Ca daca-i un partid care se desira, si incet-incet se sparge in grupuri, grupulete si fiecare incearca sa se salveze individual, atunci sigur ca iti pui intrebarea daca poti merge mai departe. Va fi o perioada foarte grea, nu poti cu asemenea forta politica, care nu-si asuma raspunderea, sa mergi mai departe la guvernare in perioada urmatoare. Cumva presedintele a incercat sa se convinga ieri - azi probabil partidul va lua o decizie mai clara - daca partidul e dispus sa-si asume raspunderea pe perioada care urmeaza pe acest program de masuri, care sunt foarte dureroase si nepopulare. Pana la urma, cade guvernul, asta e. Nu asta e ingrijorarea. Sigur, ca e foarte grav, din punct de vedere al credibilitatii Romaniei pe plan extern, ar fi o mare lovitura sa cada Guvernul acum. Dar sa zicem, asta e, au mai cazut guverne, pui alt guvern. Problema e alta. Mergi cu un partid care, repet, te uiti la el si, de la o zi la alta, vezi ca fiecare vorbeste pe vocea lui, fiecare vrea sa se salveze individual si nu mai are nici un fel de solidaritate interna, mergi in continuare pe mana lui la guvernare sau nu?
  • Asta a fost un test foarte important, cred eu. Asta e un test mult mai greu decat un test electoral. De ce? Pentru ca nu mai trebuie sa convingi ca daca nu iei anumite masuri foarte dureroase, tara intra in colaps. Partidul a fost pus intr-o situatie foarte neobisnuita.
  • Dupa intalnirea de ieri, semnalele sunt ceva mai bune. Nu spun ca gata, am rezvolvat situatia, ca partidul va fi solidar si asa mai departe. Dar, mesajul de ieri al presedintelui a pus pe ganduri pe unii din partid, mai ales pe cei care erau ezitanti si nehotarati. E bine ca se gandesc de doua ori. Nu stim ce decizie vor lua, dar e bine ca au decis sa se mai gandeasca o data daca sustin sau nu sustin pana la urma partidul.
  • Daca nu exista solidaritate in interiorul PDL, daca aici apar ezitari, nu poti sa te astepti de la aliatii tai, UNPR, UDMR, reprezentantii minoritatilor, sa fie solidari cu tine, cand tu insuti ai o problema ca partid de solidaritate in interior. Deci e un semnal prost pe care-l dai si aliatilor.
  • Intr-adevar, trebuie sa plateasca cineva niste costuri politice pentru intarziere, daca e vinovat pentru asta din actualul cabinet, sau uitam aceste costuri politice si asteptam sa vedem ce se intampla cu actualul program. 

  • Pot sa va spun cum as lua eu decizia asta: as vrea sa documentez fapte. E adevarat ca anumiti ministri s-au opus, subteran sau altfel, si au intarziat deliberat, de-li-be-rat, masurile de restructurare care trebuiau luate la inceputul anului, incepand cu luna ianuarie? Deci as documenta aceste fapte. Daca ar exista, atunci probabil ca as fi inclinat spre solutia unei remanieri acum. Cineva trebuie sa plateasca costurile intarzierii. Daca lucrurile nu pot fi documentate in felul acesta, mai degraba as avea nevoie de solidaritate si as merge mai departe, sigur, stand cu un ochi pe ministrii respectivi, daca au avut ezitari s-ar putea sa aiba in continuare, si le-as face evaluarea la toamna. Nu stiu in care din aceste situatii suntem, nu stiu daca exista o documentare clare a unui intarzieri deliberate. Probabil ca o are premierul sau o face acum, nu-mi dau seama, dar in functie de asta as lua o asemenea decizie.