PD-L se confrunta cu o problema majora la impunerea propriilor candidati pentru Curtea Constitutionala. Dupa ce la Camera Deputatilor, Mircea Stefan Minea, candidatul PD-L pentru un post de judecator la CCR, a obtinut mai putine voturi decat candidatul PSD, Valer Dorneanu, democrat liberalii au pierdut teren miercuri si la Senat in favoarea PNL. Teodor Melescanu (PNL) a primit aviz favorabil si recomandare din partea comisiei juridice pentru postul de judecator la CCR in timp ce Iulia Motoc, propunerea PD-L, a fost doar validata ca si candidat. In disperare de cauza, senatorii PDL au boicotat sedinta pentru a evita numirea lui Melescanu.

Senatorii PSD si PNL au reusit sa-l impuna in comisia juridica drept favorit pe Teodor Melescanu pe postul de judecator la Curtea Constitutionala. In spatele usilor inchise, comisia juridica din Senat l-a recomandat cu 5 voturi pentru, 3 impotriva si o abtinere pe Melescanu, in timp ce propunerea PDL, Iulia Motoc a fost validata drept eligibila.

Potrivit presedintelui Comisiei Juridice, Toni Grebla, ambii candidati au fost validati ca eligibili, dar, potrivit legii de functionare a Curtii Constitutionale, comisia juridica are dreptul sa faca o recomandare catre plen. Astfel senatorii juristi au decis sa-l recomande pe Melescanu, dar asta in conditiile in care democrat-liberalii au boicotat sedinta Senatului pentru a evita dezbaterea raportului si posibila validarea a lui Melescanu in functia de judecator la CCR. Raportul intocmit de senatorii juristi are valoare de recomandare catre plen si urma sa fie dezbatut in sedinta de miercuri a Senatului.

La inceputul sedintei de plen, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat ca, potrivit intelegerii din Biroul Permanent, primul punct pe ordinea de zi trebuie sa fie desemnarea unui judecator la CCR. In sedinta conducerii Senatului de marti s-a decis ca, dupa ce comisia juridica va elabora raportul, nominalizarea unui judecator la CCR sa fie discutata miercuri in sedinta de plen.

PDL, majoritate fragila in Senat

Liderul senatorilor PDL, Traian Igas, a intervenit declarand ca, la audierile celor doi candidati pentru postul de judecator la CCR la Comisia Juridica "toate procedurile si cutumele de pana acum au fost incalcate".

Geoana a supus la vot propunerea de includere pe ordinea de zi a desemnarii unui judecator la CCR, propunerea care a fost validata. Democrat liberalii au intervenit la tribuna denuntand ca votul electronic a fost viciat, invocand ca unora dintre colegi nu le-a functionat instalatia de vot. PDL a solicitat reluarea procedurii si au cerut pauza de consultari. Dupa o jumatate de ora, pauza sedinta a fost reluata.

Dupa ce PDL s-a consultat cu UDMR si independentii, a reusit sa-i convinga pe acestia sa respinga includerea pe ordinea de zi a raportului privind desemnarea judecatorului la CCR. La cel de-al doilea vot PDL a reusit sa amane dezbaterea cu 56 de voturi pentru 50 impotriva si 8 abtineri.

Democrat liberalii au fost foarte aproape sa piarda si postul de judecator la CCR pentru care Camera Deputatilor trebuie sa se faca nominalizarea. Tot in cursul zilei de miercuri trebuia reluata la Camera sedinta in care sa se transeze aceasta chestiunie insa si aici democrat liberalii au boicotat prin absenteism iar lucrarile au fost suspendate.

Amenintarile lui Ponta

Liderul PSD, Victor Ponta, l-a avertizat pe presedintele Camerei Deputatilor, democrat liberala Roberta Anastase, ca "va raspunde penal" daca nu va semna decizia forului pe care il conduce privind numirea social-democratului Valer Dorneanu intr-un post de judecator la Curtea Constitutionala.

"Roberta Anastase, incalcand inca o data Constitutia, legile tarii si regulamentul Camerei Deputatilor, refuza sa semneze aceasta hotarare doar pentru ca propunerea PDL Cluj (...) nu a primit numarul de voturi. (...) Daca va fi cazul ne vom adresa Parchetului, daca doamna Anastase va persista in aceasta decizie", a declarat Ponta, citat de Agerpres.

Ponta a declarat ca PSD se va bate cu toate instrumentele parlamentare, legale si chiar internationale pentru respectarea deciziei Camerei Deputatilor. Ponta i-a adresat Robertei Anastase "un ultim avertisment", acela ca, daca nu va respecta Constitutia, legile si regulamentul Camerei Deputatilor, PSD va apela la toate masurile legale pe care le are la dispozitie.

Prima infrangere majora

In urma cu o zi, democrat liberalii au inregistrat prima infrangere a Camera Deputatilor ratand sa-si valideze candidatul pentru CCR. Cu ajutorul deputatilor UNPR si ai minoritatilor, social-democratii au reusit sa obtina mai multe voturi pentru candidatul lor Valer Dorneanu (161), in defavoarea candidatului PDL, Mircea Stefan Minea (123).

Chiar daca PSD a obtinut voturile deputatilor aflati la guvernare, Dorneanu nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru validarea pe post, avand nevoie de jumatate plus unu din numarul mandatelor, mai exact 168 de voturi.

Democrat liberalii si-au facut calcule mari pentru cele doua posturi vacante de la CCR care revin pentru nominalizare Parlamentului. Pana in prezent, CCR a fost dominata de judecatorii propusi de PSD, iar PDL incearca sa-si impuna oamenii pe ambele locuri pentru a rasturna actuala majoritate, care i-a intors mai multe legi si ordonante emise de guvernul Boc.

In contextul crizei si al masurilor impuse de guvernul Boc, supus presiunilor din toata partile, strategia PDL la nivel parlamentar pare in degringolada. Surse din interiorul PD-L recunosc ca lipsa negocierilor cu partenerii de Coalitie a dus la pierderea voturilor pentru candidatii la CCR. Aceleasi surse recunosc ca PSD si PNL s-au bazat pe faptul ca Dorneanu si Melescanu sunt apreciati si au popularitate in randul parlamentarilor, acestia aveand mai multe mandate de demnitari la activ.

  • Pe 7 iunie expira trei mandate de judecatori.  Nominalizarea pentru primul mandat de judecator revine Camerei Deputatilor, unde PDL doreste sa-l impuna pe Mircea Minea, fost pirotehnician si fost sef de catedra la Universitatea unde a predat premierul Emil Boc. PSD l-a propus pe fostul consilier prezidential al lui Ion Iliescu, Valer Dorneanu.
  • Pentru cel de-al doilea post de judecator la Curtea Constitutionala, nominalizarea revine Senatului. PNL l-a desemnat pe senatorul Teodor Melescanu iar PDL pe Iulia Antoanella Motoc, avocat si profesor universitar. Pentru cel de-al treilea mandat de la Curtea Constitutionala, nominalizarea revine presedintiei.
  • Cele trei posturi de judecatori la Curtea Constitutionala au o mare miza pentru actuala guvernare. Pana in prezent, CCR a fost dominata de judecatorii propusi de PSD, iar PDL incearca sa rastoarne actuala majoritate, care i-a intors mai multe legi si ordonante emise de guvernul Boc. Totodata, controlul PDL in CCR ar veni la momentul perfect pentru ca legile prin care Guvernul va impune reduceri de salarii si pensii vor ajunge si pe masa Curtii, urmatoarea transa de la FMI depinzand de acordul celor 9 judecatori.