Birourile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor se vor reuni marti in sedinta comuna, la ora 13.30, pentru a stabili procedura pe care o vor urma proiectele legilor pentru care premierul Emil Boc urmeaza sa-si asume raspunderea in Parlament, anunta Agerpres.

Cele doua proiecte de lege care prevad adoptarea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, adoptate duminica de Executiv, au ajuns, luni dimineata, la Parlament.

Guvernul a decis duminica sa-si asume raspunderea in Parlament privind pachetul de masuri de austeritate, a anuntat premierul Emil Boc, dupa o sedinta speciala a Guvernului.

Potrivit articolului 114 din Constitutia Romaniei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege (alineatul 1), informeaza Agerpres.

Alineatul 2 din acelasi articol al Legii fundamentale arata ca Executivul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata.

"Daca Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern", mentioneaza alineatul 3 al articolului 114.

La articolul 113 din Constitutie se stipuleaza ca Senatul si Camera Deputatilor, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Motiunea de cenzura poate fi initiata, potrivit alineatului 2 al articolului 113 din Constitutie, de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. Ea se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.