Democrat liberalii se reunesc duminica in sedinta Colegiului Director pe agenda de lucru oficiala inregistrandu-se amanarea alegerilor interne. Neoficial ministrii PDL vor da explicatii colegilor din teritoriu privind masurile pe care le va adopta guvernul si vor cere sprijinul neconditionat al acestora. Totodata un al treilea punct important va fi propunerea ministrului Elena Udrea ca actualii demnitari ai partidului sa renunte la afacerile cu statul. Si presedintele Traian Basescu le-a cerut democrat liberalilor sa aleaga intre functii politice si implicarea in activitatea propriilor societati care au contracte cu statul.

Roberta Anastase, vicepresedinte PDL: "La sedinta Colegiului Director vom valida amanarea alegerilor interne asa cu s-a decis in Biroul Politic de acum doua saptamani. Se va discuta cel mai probabil un termen mai relaxat pentru alegerile la nivel local pentru ca, dupa cum stiti, aveam un termen limita de finalizare pana pe 25 iunie. Avand in vedere ca se va amana Conventia Nationala, putem stabili si un program mai relaxat al alegerilor din teritoriu.

De asemenea, propunerea colegei mele Elena Udrea privind renuntarea politicienilor PDL la afacerile cu statul va fi un punct de dezbatere si sunt convinsa ca se va lua o decizie in acest sens. Noi am luat o astfel de hotarare si in 2002, si lucrurile au mers foarte bine, acum cu atat mai mult avem nevoie acum in situtatie de criza financiara de o astfel de solutie".

Liderii din teritoriu se vor intalni cu minstrii si liderii PDL la Palatul Parlamentului pentru a valida decizia Biroului Permanent National de amanare a alegerilor interne pentru inceputul anului 2011. La sedinta din week-end se asteapta ca data pentru finalizarea alegerilor din organizatiile PDL sa fie prelungita. Intr-o sedinta anterioara a Colegiului Director s-a hotarat ca alegerile la nivel local sa fie finalizate pana pe 25 iunie.

In sedinta BP din 17 mai s-a decis prin vot amanarea alegerii conducerii centrale a partidului datorita crizei prin care trece Romania. Democrat liberalii au anuntat, prin vocea vicepresedintelui Gheorghe Flutur, ca partidul trebuie sa se concentreze pe punerea in aplicare a masurilor destinate relansarii situatiei economice a tarii. Totodata, democrat liberalii au specificat ca alegerile interne la nivel local vor continua.

  • Gheorghe Flutur: "Este o propunere a Biroului Permanent catre Colegiul Director, care se va intruni la sfarsitul acestei luni, legata de amanarea alegerilor in PDL la nivel national pana la inceputul anului viitor, hotararea fiind adoptata de BPN cu doar doua abtineri. Considerentul clar este ca trebuie sa ne concentram pe implementarea masurilor din memorandumul cu FMI si cu rezolvarea problemelor economice si sociale ale tarii"

Decizia luata de conducerea centrala a aparut pe fondul unor discutii aprinse intr-o sedinta cu usile inchise unde mai multi lideri din PDL l-au criticat pe presedintele Emil Boc. Sorin Frunzaverde, Cristian Boureanu si Costica Canacheu s-au numarat printre cei nemultumiti de modul in care e condus partidul. Sorin Fruzaverde, sustinut de mai multi colegi, a propus amanarea alegerilor interne, programate pentru jumatatea lunii iulie, si a propus sa aiba loc in primavara anului viitor.

De asemenea, in cadrul sedintei Colegiului Director ministrii PDL vor cere sprijin politic si sustinerea neconditionata din partea organizatiilor din teritoriu pentru masurile care urmeaza sa le aplice Guvernul Boc. Reducerea salariilor si pensiilor a creat un val de nemultumire in randul parlamentarilor PDL si implicit in plan local.

Liderii democrat liberali trebuie sa explice de ce s-au luat astfel de masuri si sa obtina aprobarea teritoriului. Surse democrat liberale au declarat pentru HotNews.ro ca se asteapta ca la sedinta sa existe nemultumiri si discutii aprinse pe acest subiect, pentru ca liderii din teritoriu sunt cei care vor trebui sa explice direct cetatenilor solutiile Guvernului.

Afaceri cu statul sau politica

Un punct important pe agenda de lucru a democrat liberalilor la Colegiul Director este propunerea vicepresedintelui Elena Udrea, propunere sustinuta si de presedintele Traian Basescu. Udrea le-a cerut colegilor din PDL, care au functii publice, sa renunte la contractele pe care le au cu statul si sa aleaga intre politica si afaceri.

  • Elena Udrea: "Avand in vedere ca PDL trebuie sa dea dovada de solidaritate maxima cu cei carora le cerem sacrificii in aceasta perioada. Am decis ca astazi, in BPN, sa solicit Biroului sa ia o hotarare prin care sa ceara tuturor membrilor de partid care ocupa functii publice sa opteze intre afaceri si functiile publice pe care le ocupa(...) Daca nu vor renunta ei la aceste contracte, atunci voi desfiinta personal acele contracte. Situatia este dificila prin masurile de sacrificiu pe care le cerem populatiei si trebuie sa dam dovada de aceeasi solidaritate".

La cateva ore diferenta de declaratia ministrului Turismului, presedintele Traian Basescu la intalnirea cu parlamentarii PDL le-a spus acestora potrivit surselor HotNews.ro, ca trebuie sa alega intre politica si afaceri.

"V-am mai spus si in 2002 ca trebuie sa renuntati la afacerile cu statul si acum mai mult ca oricand trebuie sa intelegeti asta si sa luati o decizie ori functii ori afaceri. Atunci s-a respectat o perioada. Acum trebuie sa se ia decizia foarte clar. Daca nu adoptati linia asta, veti fi un partid de nimic. Ori afaceri cu statul, ori politica"

Udrea a facut propunerea in sedinta Biroului Permanent al PDL iar liderii demcorat liberali au fost de acord stabilind ca decizia sa fie dezbatuta in Colegiul Director.

  • Vasile Blaga: "Noi am mai avut o astfel de decizie extrem de corecta in 2002. Atunci ideea era ca alesii locali sa nu faca afaceri cu administratiile locale, regiile, societatile primariior pe care le coordonau".
  • Adriean Videanu: "Toti cei care au afaceri cu statul trebuie sa opteze intre calitatea de politician si om de afaceri. Noi am mai luat aceasta decizie in 2002 si cred ca a existat o decizie corecta pentru a elimina orice suspiciune. Vedeti ce se intampla in aceste zile: poate fi un caz, doua, dar din sutele de licitatii decredibilizeaza un intreg demers".