Dezastrul in Romania a inceput in 2007, cand guvernul PNL, sustinut pe baza de santaj de PSD, a angajat un adevarat "dezmat" al cheltuielilor bugetare, alocate consumului, si nu dezvoltarii economice, crede ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Majorarile succesive de salarii si de pensii sunt "rodul unei guvernari de santaj PNL - PSD, cu un program de guvernare de dreapta si masuri de stanga in Parlament, pe care PSD le-a facut dupa bunul plac, fara sa-si asume responsabilitatea", a spus el, intr-o conferinta de presa.

Ministrul a incercat din nou sa argumenteze ca Guvernul Boc trebuie sa ia acum masuri dure de austeritate pentru a corecta cheltuielile angajate de executivul condus de Tariceanu.

Argumentele lui Videanu:

  • In perioada 2007-2008, s-au angajat in sectorul public 135.000 de oameni si au fost create aproape 80.000 de posturi care nu au fost insa ocupate, dar au fost folosite pentru crearea de sporuri si prime
  • Sporurile de natura salariala au crescut in 2008 fata de 2006 cu 76%, in conditiile in care salariul de baza s-a majorat cu 63%
  • Punctul de pensie s-a majorat succesiv din septembrie 2007, dublandu-se practic
  • Cheltuielile de personal au crescut cu 65%
  • Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut 75%
  • Cheltuielile cu pensiile s-au majorat cu 84%
  • In 2008, cheltuielile de personal plus cele pentru asistenta sociala reprezentau intregul buget al Romaniei din 2006

"Nenorocirea face ca acest dezmat nu s-a limitat la 2007-2008, ci a devenit un dezmat structural, care a trebuit sa fie preluat de actuala guvernare", a precizat Videanu, in conditiile in care, sustine el, cheltuielile angajate de Cabinetul Tariceanu au trebuit sa fie aplicate de Guvernul Boc.

In aceste conditii, actualului Guvernu nu-i ramane decat o singura solutie: restructurarea cheltuielilor publice si un program alternativ de relansare economica, a adaugat ministrul Economiei, in conditiile in care acceptarea variantei propuse de FMI - TVA de 24%, cota unica de 20%, reduceri de salarii in sectorul public de 20% - ar fi insemnat de fapt o reducere salariala de 29%, fara a lua in calcul spirala inflationista.

El a respins propunerea privind reintroducerea impozitarii progresive, care nu ar face decat sa "aduca in economia subterana toate acele salarii mari pe care le-am scos prin introducerea cotei unice".