La intalnirea de marti cu parlamentarii puterii, Traian Basescu a repetat apasat mesajul trimis in avans de Elena Udrea: alegeti intre afaceri cu statul sau politica. Potrivit surselor HotNews.ro, seful statului a amintit ca o decizie similara, respectata o vreme, s-a luat in 2002, pe vremea cand era la Primaria Capitalei. "Daca nu adoptati linia asta, veti fi un partid de nimic", le-ar fi transmis Traian Basescu parlamentarilor PDL. El le-ar mai fi cerut sa nu mai participe la licitatii prin interpusi, pe care le castiga cu pretul cel mai mic, dar umfla ulterior valoarea contractelor prin acte aditionale.

  • Potrivit surselor HotNews.ro, Traian Basescu le-a explicat din nou parlamentarilor de ce Guvernul trebuie sa reduca din pensii si salarii si ca Romania va intra in colaps in urmatoarele sase luni daca aceste masuri nu vor fi adoptate.
  • Potrivit surselor HotNews.ro, presedintele Traian Basescu le-ar fi spus democrat liberalilor ca trebuie sa renunte la afacerile cu statul. "V-am mai spus si in 2002 ca trebuie sa renuntati la afacerile cu statul si acum mai mult ca oricand trebuie sa intelegeti asta si sa luati o decizie ori functii ori afaceri", le-ar fi spus Basescu.
  • Basescu le-ar fi amintit parlamentarilor ca, in 2002, cand era primar s-a luat decizia renuntarii la afacerile cu statul in cazul politicienilor cu functie de conducere. "Atunci s-a respectat o perioada. Acum trebuie sa se ia decizia foarte clar. Daca nu adoptati linia asta, veti fi un partid de nimic. Ori afaceri cu statul, ori politica", le-ar fi cerut seful statului.
  • Adriean Videanu, dupa discutiile cu seful statului: Pentru toti cei care au afaceri cu banul public sunt absolut de acord sa se ia o asemenea decizie: sa opteze intre calitatea de om de afaceri sau actionar si functia publica. Nu am avut, nu am si nu voi avea niciodata afaceri cu statul. Doamna Udrea s-a referit la cei care au afaceri cu statul nu s-a inteles bine. Compania mea nu a avut niciodata afaceri cu statul.
  • Aceleasi surse sustin ca parlamentarii l-ar fi atacat si pe ministrul Economiei, Adriean Videanu, pe tema contractelor din energie incheiate de baietii destepti. "Noi cerem sa reducem pensii si salarii, in schimb baietii destepti incheie mai departe contracte", ar fi spus cativa parlamentari. 
  • "Baietii destepti au ramas tot destepti si bine infipti iar afacerile pe care le au firmele acestora cu Romgazul si Transgazul sunt in continuare protejate", ar fi comentat un deputat, facand aluzie la interesele ministrului de Interne, Vasile Blaga. Lui Videanu i s-ar mai fi reprosat angajarile facute la Ministerul Economiei si lispa reducerilor de cheltuieli.
  • Seful statului ar fi cerut mai multa transparenta. L-ar fi dat exemplu pe ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, aflat chiar langa Traian Basescu. "Cei de la finante sa-si afiseze pe site veniturile, nu doar salariile", le-ar fi cerut Basescu, solicitare intampinata de Vladescu cu o grimasa.
  • "Au fost discutii pe tema licitatiilor pe care le castiga ai nostri prin interpusi, sali de sport etc. Sa fie pretul cel mai bun, sa nu se mai mareasca prin aditionale. Tot Basescu a ridicat problema asta. Faceti contractele sa fie corecte, cu pretul cel mai bun, conditiile economice si la revedere", au declarat pentru HotNews.ro surse participante la intalnire. 
  • Parlamentarii s-ar fi plans si de lipsa de comunicare cu ministrii neafiliati la PDL. Un deputat PDL a criticat faptul ca anumiti ministri, de exemplu de la Munca, Finante, Comunicatii si Agricultura, nu sunt transparenti, nu comunica si nu colaboreaza cu oamenii din partid. 
  • In spatele usilor inchise, parlamentarii au propus diverse alte masuri. "Asa cum independentii sustin netaxarea pensiilor minime, haideti si noi sa ne identificam cu cateva masuri blande. De exemplu, neimpozitarea ajutoarelor pentru persoanele cu handicap. Sa iesim cu aceasta propunere si sa o promovam", a propus un senator.

UPDATE Cezar Preda: Ma intimideaza domnul presedinte

Un parlamentar PDL a propus ca solutie pentru majorarea veniturilor statului, in cadrul intalnirii cu Traian Basescu, privatizarea tuturor companiilor de stat pe care le are in portofoliu AVAS-ul, inclusiv Hidroelectrica. In replica, Basescu ar fi raspuns: "Este o ideea nastrusnica, pentru ca la anul nu avem cu ce sa platim pensiile si salariile", au precizat sursele citate.

Dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu, parlamentarii PD-L s-au regrupat si l-au invitat pe Boc la o sedinta. Daca la intalnirea cu Basescu deputatii au fost timizi, in fata premierului tonul a fost mult mai ridicat. Deputatii au cerut demisia lui Mihai Vadan, acuzat de democrat-liberali ca a inlesnit, printr-o firma de consultanta, castigarea de proiecte europene pentru liberali si social-democrati. Totodata, deputatii au cerut demisia Cristinei Zvedei, directorul general al autoritatii de management care gestioneaza 4,2 miliarde de euro, acuzand-o de ineficienta si relatii cu adversari politici.

La grupul deputatilor PD-L atmosfera aducea aminte de o mica revolta, alesii vorbind unul peste altul. Deputatul PD-L Cezar Preda a cerut demisia lui Sebastian Vladescu, acuzandu-l pe acesta ca a fost secretarul lui Tariceanu si ca ii sfideaza pe democrat-liberali. Boc i-ar fi raspuns lui Cezar Preda: "De ce nu ai avut un astfel de discurs in fata presedintelui Traian Basescu?"

"Ma intimideaza domnul presedinte", ar fi replicat Preda.

De asemenea, deputatii au facut glume pe seama ministrului Agriculturii, intrebandu-se retoric cine detine aceasta functie. Seitan si Gabriel Sandu au intrat si ei in vizorul parlamentarilor. Ministrii au fost acuzati de indolenta si incapacitatea de a gestiona ministerele pe care le conduc, deputatii fiind nemultumiti de faptul ca nu pot sa comunice cu ei.

Emil Boc a respins insa orice idee legata de posibilitatea schimbarii vreunui ministru. "Sa fie clara treaba, pana in toamna nu va fi nicio remaniere, nu pleaca", a subliniat premierul Emil Boc.