Fostul presedinte Ion Iliescu sustine, intr-o postare pe blogul personal, ca adoptarea legii lustratiei este antidemocratica si anticonstitutionala, avand rolul unei diversiuni.

"Adoptarea legii lustratiei nu este doar anacronica. Ea este antidemocratica si anticonstitutionala," scrie Iliescu. Adoptarea ei in anul 2010 de Parlamentul Romaniei este neavenita si constituie o adevarata diversiune, dupa principiul 'tara arde si baba se piaptana'," adauga acesta.

In opinia sa, practica "lustrarii" este antidemocratica, bazandu-se pe principiul "culpabilizarii in bloc" si incalcand drepturi fundamentale ale cetatenilor.

Iliescu povesteste ca a avut de suferit personal de pe urma acestei practici, pe care o considera specifica regimurilor totalitare.

"Personal, am simtit acest lucru, in 1940, in timpul dictaturii regale a lui Carol al doilea, cand nu am putut, dupa terminarea scolii primare, sa dau examen de admitere la un liceu, pentru ca tatal meu era 'detinut politic'. Au urmat, dupa razboi, 'lustrari' ale fostilor 'mosieri' si 'capitalisti' , 'membri ai partidelor burgheze' si fiilor acestora," spune fostul lider social-democrat.

Iliescu aminteste de faptul ca CPUN, in 1990, a dezbatut cu "mai multa maturitate" decat actualul Parlament aceasta problema, odata cu elaborarea Legii electorale pentru primele alegeri libere, iar paragraful inclus in lege se referea la persoane, nu grupuri, asa cum se intampla cu actuala lege a lustratiei.

"Domnul Dan-Amedeo Lazarescu, reprezentantul PNL in cadrul Comisiei Juridice a CPUN, prezentase amendamentul la Lege cu propuneri similare de interzicere a candidaturii unor oameni reprezentand cam aceleasi categorii de membri ai vechii nomenclaturi. Punctul 8 al asa-zisei 'Proclamatii de la Timisoara' (nu cea autentica – din ziua de 21 decembrie 1989 – ci cea cu caracter electoral emisa de Societatea Timisoara) nu facea decat sa preia propunerea domnului Dan-Amedeo Lazarescu. In urma unor ample dezbateri, atat in Biroul CPUN, cat si in Plenul sau, amendamentul a fost respins cu o ampla majoritate pentru caracterul sau nedemocratic. In Lege a fost inclus, in schimb, un paragraf in art.11, care se referea la persoane, pentru culpe precise si nu la penalizarea unor grupuri, la nomenclatura", scrie fostul sef al statului.