Euro-parlamentarul PDL Cristian Preda a cerut Cabinetului Boc sa se consulte cu Opozitia in privinta masurilor anti-criza. El a afirmat la RFI ca de doua saptamani, "Guvernul nu face nimic" in privinta masurilor anti-criza. Preda a declarat ca pana acum comunicarea PDL si a Guvernului s-a identificat cu "tacerea", iar in alte cazuri, comunicarea nu a facut decat sa "decredibilizeze" masurile anti-criza.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Atunci cand e vorba de o criza, trebuie sa actionezi prompt, nu poti sa amani, nu poti sa lasi sa treaca zilele fara rost, fara sa se intample nimic si asa mai departe. Din perspectiva raspunsului prompt, presedintele a expus acum cateva zile, sunt doua saptamani, daca nu ma insel, a spus clar care sunt variantele in fata carora ne aflam in fata carora se afla Guvernul, care trebuie sa decida si din pacate, de doua saptamani incoace, Guvernul nu face nimic. Asta mi se pare ca pune o problema, pentru ca promptitudinea trebuie sa domine actiunea executiva in momente sensibile, in momente de criza. E cu atat mai regretabil ca se pierde timpul, cu cat unele dintre problemele evocate sunt cunoscute de mult. Romania nu are un deficit de saptamana trecuta, are un deficit pe care il cunostea in anii trecuti orice Executiv si cred ca solutiile de diminuare a deficitului, ca si solutiile de crestere trebuia evocate foarte clar pe scena publica, poate ca ar fi fost bine sa fie evocate inainte ca presedintele sa intervina, pentru ca astea sunt probleme de functionare ale statului si respectiv ale societatii noastre si cred ca era bine sa fie cunoscute din vreme si sa avem pe masa diversele solutii, diversele cai de actiune, pe care le are in vedere Guvernul, pe care le au in vedere partidele de Opozitie. Suntem intr-o situatie putin rasturnata, in care evocarea problemelor a fost facuta sub semnul urgentei, Guvernul intarzie sa ia in seama aceasta urgenta si sa asume niste lucruri clare si pe de alta parte Opozitia fie cere lucruri nastrusnice, alegeri anticipate, amnistie fiscala, fie, inteleg, nu e in stare sa se separe de violente de strada. Inteleg ca domnul Ponta nu cunoaste diferenta intre dreptul la protest si violenta. Suntem intr-o situatie in care e nevoie de un dialog cu Opozitia si nu de o confruntare adolescentina "tu esti de vina, celalalt e de vina" si asa mai departe. Dincolo de semnalul pe care l-a dat presedintele acum doua saptamani, Guvernul trebuia sa actioneze, nu poti sa amani, nu are sens, decredibilizezi urgenta, nu mai poti sustine ca este o situatie urgenta, daca nu actionezi foarte rapid.

Rep: Stiu Guvernul si PDL sa comunice, sa explice masurile anti-criza ?

  •  Ma tem ca in foarte multe cazuri, e vorba mai degraba despre tacere si in alte cazuri e vorba de o comunicare care nu face decat sa decredibilizeze masurile. In loc sa vedem explicatii, avem o infruntare irationala si asta sucita de fapt si tentatia de a folosi violenta, asta justifica si discursurile inacceptabile, adica un tanar lider de partid care se identifica astazi cu Che Guevara ii acuza pe colegii mei ca ar fi fascisti. Acesta este un discurs de o superficialitate cutremuratoare. Nu vad un asemenea tipar comportamental in politica europeana.