Legea lustratiei, un proiect aflat in traseul legislativ de acum cinci ani, va intra miercuri in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, potrivit ordinii de zi. Tot miercuri, actul normativ ar trebui sa fie si votat.

Liberalii au anuntat deja ca vor vota pentru propunerea legislativa, care a fost initiata, la 13 iunie 2005, de patru deputati si senatori PNL - Adrian Cioroianu, Mona Musca, Eugen Nicolaescu, Viorel Oancea.

Proiectul a primit raport favorabil de la Comisia juridica si de la Comisia pentru drepturile omului pe 27 aprilie, dupa ce el a fost blocat la comisii mai bine de un an, scrie Agerpres.

In noiembrie 2008 proiectul care intrase pe ordinea de zi a fost amanat din lipsa de cvorum, iar in februarie 2009 a fost retrimis la comisii pentru avize.

Procedura a fost accelerata dupa mai multe intalniri ale presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, cu presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, care a renuntat la greva foamei primind asigurari ca legea va trece de Parlament.

Potrivit raportului, in categoria lustrabililor sunt incluse, printre altele, persoanele care au ocupat functii politice de conducere retribuite in cadrul PCR, in cadrul Uniunii Tineretului Comunist (UTC), persoanele care au detinut calitatea de membru al Consiliului de Stat sau al Consiliului de Ministri, precum si cei care au avut calitatea de ministru secretar de stat, prim adjunct si adjunct al ministrilor si secretarilor de stat.

Vizate de Legea Lustratiei mai sunt persoanele care au indeplinit functia de prim-secretar, secretar al Comitetului Judetean de partid, prim-vicepresedinte si vicepresedinte al Consiliilor Populare judetene, persoanele care au exercitat functia de activist in cadrul aparatului de propaganda al Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste, cele care au ocupat o functie de conducere in invatamantul de partid organizat de PCR si UTC.

Printre persoanele care fac obiectul Legii Lustratiei se mai afla si persoanele care au exercitat functia de activist in cadrul aparatului de propaganda al Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste la nivel central, regional si judetean, persoanele care au facut parte din structurile organelor de Securitate sau care au colaborat cu Securitatea.

Lustrabili sunt si cei care au exercitat functia de presedinte sau vicepresedinte al unei sectii a Tribunalului Suprem, de procuror general sau procuror general adjunct in cadrul instantelor judecatoresti.

Mai fac obiectul Legii lustratiei persoanele care au ocupat functia de inspector sef sau inspector sef adjunct, la nivel central, regional, judetean, pana la nivel municipal, orasenesc si comunal, persoanele care au detinut calitatea de sef al unei misiuni diplomatice sau consulare romane din strainatate, precum si persoanele care au activat in cadrul directiilor politice si de invatamant ideologic din cadrul Ministerului Fortelor Armate, Ministerului Afacerilor Interne si Departamentul Securitatii de Stat.

Proiectul prevede si functiile pe care categoriile vizate de Legea lustratiei nu le pot ocupa. Printre acestea se afla demnitatea de presedinte al Romaniei, cea de deputat sau senator, de membru CSM, primar, viceprimar, consilier judetean sau al municipiului Bucuresti, consilier prezidential sau consilier de stat in cadrul Administratiei prezidentiale, membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat, judecator al Curtii Constitutionale, Avocat al Poporului.

Legea lustratiei a fost adoptata in 2006 de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.