Informatiile privind venirea minerilor la Bucuresti, la mitingul de miercuri, din Piata Victoriei, reprezinta doar "niste speculatii care vor sa agite spiritele in legatura cu locul si rolul mitingului", a afirmat, marti, fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu.

  • "Si asa au o situatie grea (minerii - n. red) pentru ca mineritul se afla in dificultate. S-au pierdut multe locuri de munca. Muncesc in conditii grele si cu salarii care nu acopera efortul si conditiile lor de viata", spune Ion Iliescu, citat de Mediafax.

Intrebat daca, in opinia sa, Romania are nevoie de inca o mineriada, in conditiile actuale, Iliescu a precizat ca nu ii place aceasta "formula", el aratand ca este un fals ideea ca minerii ar fi adus violenta in viata politica romaneasca.

  • "Vedeti, mie nici nu-mi place aceasta formula, ca si cum minerii ar fi adus violenta in viata politica romaneasca, ceea ce este un fals. Amintiti-va anul '90: minerii n-au fost nici in 12 ianuarie, nici pe 28 ianuarie, cand s-a aruncat cu sticle incendiare asupra cladirii Guvernului. Minerii n-au fost pe 18 februarie, cand a fost devastata cladirea Guvernului, minerii n-au fost la ocuparea samavolnica a Pietei Universitatii si mentinerea unui punct de incitare permanenta la violenta. Minerii n-au fost pe 13 iunie. Ei au fost efectul, nu cauza violentelor din iunie 1990. Este si aceasta o falsificare a istoriei si proiectarea unei realitati care nu a existat", a sustinut fostul presedinte al Romaniei.

Confederatiile sindicale sustin ca peste 60.000 de oameni, inclusiv 1.500 de mineri, vor participa la mitingul de protest de miercuri, din Piata Victoriei.