Fostul premier, Calin Popescu Tariceanu, a respins marti acuzatiile potrivit carora in perioada guvernarii sale s-ar fi facut risipa. Tariceanu a exemplificat cu declaratii pe care presedintele Traian Basescu si Emil Boc le-au facut in 2008, cand s-a promulgat legea majorarii cu 50% a salariilor profesorilor.

"Presedintele ar fi avertizat anul trecut ca daca nu vom lua masuri, vom ajunge la nesustenabilitate, desi in 24 octombrie 2008 spunea: va informez ca am promulgat legea cresterii cu 50% a salariilor profesorilor; o astfel de lege este oportuna; ideea ca nu sunt bani nu este o realitate, bugetul poate fi asezat pe prioritati; este o chestiune de vointa; nu pot crede ca o lege in Romania nu poate fi aplicata - spunea seful statului", a aratat in cadrul unei conferinte de presa Calin Popescu Tariceanu.

Traian Basescu a recunoscut in repetate randuri in 2009, chiar in timpul campaniei electorale, ca promulgarea legii salarizarii profesorilor a fost o greseala. "Nimeni nu este interesat daca presedintele a avut o analiza corecta sau nu. Atunci se spunea ca duduie economia, informatia mea era ca se cheltuise doar 3,8% din PIB, iar educatia avea pana la 6% si iata ca sub aceasta informatie se ascundea deja o criza instalata, dar despre care nu vorbea nimeni", a spus Basescu in 16 noimebrie 2009.

Democrat-liberalul, Sever Voinescu, declara luni pentru HotNews.ro: "Defectiunile care acum se deconteaza vin de foarte multa vreme. Statul a fost croit defect de activitatea politica si guvernamentala de 20 de ani. Da, e un adevar, daca nu va place adevarul asta nu mai e treaba mea! Suntem trimisi la guvernare sa luam masuri si sa restructuram. Lucrul acesta se intampla acum. Dvs. chiar credeti ca ceea ce noi decontam acum sunt erorile unui Guvern de patru luni? Nu vi se pare ca felul in care arata statul acum este marturia unui fel de a face politica si de a guverna aceasta tara 20 de ani? Dvs credeti ca pana acum patru luni, sau pana acum un an totul era bine si brusc de un an de zile totul s-a inrautatit asa?"