Liberalii urmeaza sa adopte, luni, propriul program de masuri anticriza, pe care il vor prezenta, in aceeasi zi, in sedinta Consiliului Economic Social. Anuntul a fost facut vineri de liderul liberal Crin Antonescu, el precizand ca masurile propuse de PNL au fost convenite cu patronatele, potrivit Mediafax.

  • "PNL are solutii, crede in ele, nu se derobeaza de responsabilitatea de a contribui la gasirea unor solutii, dar nu poate accepta premisa conform careia Romania trebuie dusa inainte spre prapastie de aceeasi putere descalificata si ca noi toti suntem condamnati la a accepta solutii aberante care nu au in spate studii, evaluari si mai ales o analiza corecta, principiala si nu partizana clientelei pe care presedintele sau cineva din Guvern sa o fi facut", a afirmat Crin Antonescu.
  • "PNL are o viziune foarte clara asupra situatiei dificile in care se afla Romania", a adaugat liderul liberal, care crede ca este nevoie de un Guvern care sa propuna un program destinat inviorarii economice, care presupune o serie de masuri de natura legislativa si administrativa care sa fie destinate stimularii celor care produc in economia reala fiscalitate redusa, bonusul fiscal, stimularea angajatorilor, scutirea de impozit pe profitul reinvestit sau masuri pentru limitarea drasctica a "marii evaziuni fiscale".
  • Potrivit lui Crin Antonescu, PNL "se pronunta ferm impotriva reducerii salariilor unor categorii de bugetari care sunt necesari societatii, dar care sunt prost platiti" - personalul didactic, personalul din domeniul sanitar, ordinea publica si magistratii. "Risipa majora se afla in cheltuielile de clientela", a acuzat Crin Antonescu, precizand ca liberalii au la acest capitol "masuri dure, hotarate, dar tintite" precum restructurarea severa a administratiei, un Guvern cu 7-8 ministere, care sa aiba in subordine maximum 30 de agentii, o simplificare a pesonalului excedentar in administratie si o reducere majora a cheltuielilor bugetare de la capitolul achizitii publice.
  • El considera insa ca aceste masuri pot fi aplicate doar de un alt Guvern, care sa aiba "competenta si credibilitate in primul rand in ochii romanilor", Guvernul acutal fiind, in opinia sa, "complet lipsit de incredere in ochii opiniei publice interne si in ochii FMI", dupa ce si-a dovedit "incompetenta, reaua credinta, guvernarea in favoarea clientelei".

Reuniunea Consiliului Economic Social fusese convocata initial pentru vineri, insa discutiile au fost amanate pana luni, la solicitarea confederatiilor sindicale.