Doua cote de impozitare (de 12% si 25%, in functie de venituri), diferentierea TVA prin reducerea acestuia la alimentele de stricta necesitate si scaderea CAS la 3% - sunt cateva dintre masurile anticriza propuse Guvernului de PSD, ca alternativa la masurile de austeritate ale Executivului, potrivit Mediafax.

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a anuntat ca printre solutiile alternative propuse de social-democrati se numara impozitarea diferentiata, coroborata cu reduceri fiscale pentru investitii si exporturi, TVA diferentiata prin scadere la alimentele de stricta necesitate, mentinerea punctului de pensie la 45%, refuzul scaderii pensiilor, reducerea risipei din administratia publica, folosirea mai buna a fondurilor europene si atacarea frontala a evaziunii fiscale.

Social-democratii propun ca TVA sa scada la alimentele de baza, sa fie zero in cazul producerii energiei verzi, regenerabile si pentru alimentele ecologice si mai mare pentru unele produse de lux.

Adrian Nastase a mai adaugat ca, in opinia PSD, reforma sectorului bugetar ar trebui inceputa cu un audit al functiilor guvernamentale, in parteneriat cu Banca Mondiala. El a afirmat ca ar trebui reduse la jumatate numarul ministerelor si cel al agentiilor guvernamentale, precum si numarul secretarilor de stat si al consilierilor.

Presedintele Consiliului National al PSD a mai afirmat ca, in paralel cu reducerea cheltuielilor bugetare, se impun si masuri de stimulare a unor sectoare. El a propus in acest sens infiintarea Fondului National de Locuinte, sustinerea productiei de export, stimularea parcurilor stiintifice si tehnologice.

Alte propuneri ale PSD sunt dublarea redeventelor incasate de stat ca urmare a concesionarii resurselor naturale neregenerabile.