Senatorii juristi si cei din Comisia drepturilor omului au dat raport favorabil marti la legea de functionare a Agentiei de Integritate insa au operat modificari semnificative. Comisiile de cercetare a averilor pe langa Curtile de Apel au fost eliminate din lege iar declararea bijuteriilor si a colectiilor de arta a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro vor ramane confidentiale.Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda a impus cele mai importante modificari.

Senatorii juristi si cei din Comisia drepturilor omului au eliminat amendamentul care prevede infiintarea comisiilor de cercetare a averilor. Amendamentul a fost introdus de catre deputati si prevedea ca aceste comisii sa functioneze pe langa Curtile de Apel si sa fie formate din procurori si judecatori. Propunerea de eliminare i-a apartinut senatorului UDMR Gyorgy Frunda si a fost adoptata cu 12 voturi pentru, unul impotriva (Iulian Urban, PDL) si o abtinere (Toni Grebla, PSD).

Comisiile de cercetare ar fi primit sesizarile de la inspectorii de integritate si ar fi verificat rapoartele acestora cu privire la persoanele cercetate. La fiecare Curte de Apel ar fi existat astfel de comisii de cercetare, alcatuite din judecatori. Rolul comisiei era de a cerceta cauza celui verificat de ANI si putea dispune trimiterea solutionarii cauzei Curtii de Apel.

Eliminarea din lege a comisiilor de cercetare a fost propusa de senatorul UDMR Gyorgy Frunda care a argumentat ca prin infiintarea acestora s-ar crea ''jurisdictii speciale'', ceea ce contravine Constitutiei. ''Aceste comisii vor avea un singur scop - sa-si demonstreze utilitatea si sa confiste averile'', a explicat Frunda.

Pe de alta parte, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a declarat ca Agentia Nationala de Integritate va ramane cu doua prerogative: de a sesiza ANAF si de a sesiza Parchetul.

"Poate vom reusi in plenul Senatului sa reintroducem aceste comisii. Consecintele sunt acelea ca ANI ramane in acest moment cu doua prerogative importante: de a sesiza ANAF si respectiv de a sesiza Parchetul. Asa cum a iesit textul legii din comisiile de la Senat, succesul Agentiei va depinde crucial de managementul acesteia si cooperarea interinstitutionala cu ANAF si Parchetul", a declarat Predoiu.

Amendamentul privind infiintarea comisiilor de cercetare a fost introdus la Camera Deputatilor si a fost preluat din Legea 115/1996 pentru declararea si controlul averilor demnitarilor, la initiativa deputatului independent Eugen Nicolicea.

O alta modificare operata de catre senatori este ca bunurile sub forma de metale pretioase, bijuteriile, obiectele de arta si de cult, colectiile de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural sau universal, a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro, sa fie precizate doar in declaratia de avere confidentiala.

Horia Georgescu secretarul general al ANI despre amendamentele senatorului UDMR

Cele mai importante declaratii ale secretarului general al ANI:

  • Formularele de declaratii de avere nu vor mai constituii un instrument eficient de lupta impotriva coruptiei.
  • Au fost scoase datele legate de bijuterii, au fost marite cuantumurile pentru cadouri, au fost scose elementele de identifcare ale bunurilor mobile si imobile, respectiv anul dobandirii.
  • Nu cred ca mai putem vorbi de un element eficient de verificare a averilor avand in vedere ca ni s-a luat instrumentul de sesizare a instantei sau a comisiilor de cercetare a averii care erau un filtru, a fost refuzat si acest amendament care a trecut initial de Camera Deputatilor.
  • In acest moment mai putem sesiza Parchetul in cazul unei sume nejustificate iar Parchetul trebuie sa probeze ca provine dintr-o infractiune ceea ce va fi foarte greu.
  • Noi aveam rezultate foarte bune pe palierul confiscarilor nejustificate. Toate cele 4.000 de dosare aflate pe rolul ANI sunt puse sub semnul intrebarii.
  • Mai avem doar palierul conflictelor de interese si al incompatibilitatilor dar si aici legea a fost modificata pentru ca mai putem face verificari timp de un an dupa parasirea functiei publice.
  • Raportul pe Justitie ar putea contine si sanctiuni.
  • Exista posibilitatea ca legea sa nu fie promulgata de presedinte dupa adoptarea maine in Senat. Presedintele a fost determinat in sustinerea unei legi puternice.

Cum explica senatorul Gyorgy Frunda secretizarea bijuteriilor

Descarca fisierul audio in format MP3

Senatorul Gyorgy Frunda a explicat pentru HotNews.ro ca a propus secretizarea bijuteriilor pentru ca ele tin de intimitatea personala. La cateva ore dupa ce amendamentele au fost aprobate, senatorul Frunda nu stia daca amendamentul sau a fost votat sau nu. Iata insa care au fost argumentele sale.“Bijuteriile si tablourile tin de intimitatea familiei si orice cetatean al Romaniei are acest drept. In plus publicarea lor reprezenta un pericol pentru cei care depun declaratia de avere pentru pot fi calcati de hoti. Daca ANI va constata ca o persoana si-a cumparat bijuterii si tablouri si nu le poate justifica va putea sesiza acest lucru. Obiectivul legii nu este sa se publice bijuteriile.”

Amendamentul a fost propus tot de senatorul Gyorgy Frunda, si fost votat cu sase voturi pentru, doua impotriva si trei abtineri.

  • Senatorul PDL Mircea Andrei: "Aceste bunuri trebuie sa ramana confidentiale pentru o mai mare protectie a functiilor si demnitatii publice. Agentia Nationala de Integritate poate sa le verifice prin declaratia publica confidentiala".
  • O alta modificare prevede ca numirea presedintelui si vicepresedintilor Agentiei sa fie facuta de catre Senat la propunerea Consiliului National de Integritate (CNI). Initial Camera Deputatilor adoptase un amendament care prevedea ca numirea acestora sa se faca de catre CNI.  
  • De asemenea, senatorii au prevazut in textul legii ca mandatele conducerii ANI si ale membrilor CNI sa fie de 4 ani, fara posibilitatea de a fi reinnoite. Amendamentul a apartinut senatorului PSD, Ioan Chelaru. Initial deputatii stabilisera ca mandatul membrilor CNI era de 3 ani, cu posibilitatea de prelungire, iar cel al presedintelui si vicepresedintilor ANI de 4 ani, fara a putea fi reinnoite.
  • Din nou senatorul Frunda a propus ca nerespectarea de catre membrii Agentiei a principiilor dupa care se desfasoara activitatea de analiza a ANI: legalitatea, confidentialitatea, impartialitatea, independenta operationalitatea, celeritatea, buna administrare, dreptul la aparare, precum si prezumtia dobandirii licite a patrimoniului, atrage raspunderea penala. Amendamentul a fost acceptat si introdus in proiectul de lege.
  • Totodata, Frunda a incercat sa impuna o prevedere conform careia  verificarile aflate in curs de desfasurare la ANI la data intrarii in vigoare a noii legi sa fie solutionate conform noului proiect. Atat ministrul Justitiei cat si reprezentantii ANI s-au declarat impotriva iar senatorii au respins propunerea la vot.

Comisia juridica si Comisia drepturilor omului au dat raport favorabil proiectului de lege al Agentiei de Integritate. Conform procedurii legislative raportul va fi dezbatut si adoptat in plenul Senatului. Dupa aceasta procedura legea ANI se va intoarce in Camera Deputatilor pentru dezbatere.

UPDATE Institutul de Politici Publice anunta, printr-un comunicat de presa, ca solicita "membrilor plenului Senatului sa nu aprobe maine raportul acestor comisii, retrimitandu-l inapoi spre dezbatere." Potrivit IPP, procedura se va dovedi inaplicabila.

"Presa, ONG-urile si societatea in general nu vor mai avea acces la informatii concrete despre averile si posibilele conflicte de interese ale demnitarilor, declaratiile detaliate ale acestora devenind secrete, ca inainte de anul 2003. Politicienii din toate partidele reprezentate in Comisiile reunite de la Senat, au decis ca cetatenii nu trebuie sa cunoasca despre un demnitar/functionar mai mult decat ca ar avea: un numar de case, un numar de terenuri, un numar de conturi, respectiv ca au calitatea de actionar intr-un numar de societati comerciale. Prin aceasta decizie va fi imposibila orice evaluare obiectiva a unor diferente nejustificate in patrimoniu sau de identificare a unor potentiale conflicte de interese fara alte detalii despre locul unde se afla casele, terenurile sau care este denumirea respectivelor societati comerciale. Detalii despre averile si interesele celor aflati in slujba cetatenilor vor fi confidentiale, iar anumite obiecte de patrimoniu cum ar fi bijuteriile sau tablourile ar putea fi considerate, dupa cum spune senatorul UDMR Gyorgy Frunda, chiar de 'natura intima'."

IPP considera ca cetatenii, jurnalistii si ONG-urile vor fi descurajati sa faca sesizari despre averea/conflictul de interese al unui demnitar, dupa ce senatorii au pastrat prevederea prin care, daca un cetatean face o astfel de sesizare, demnitarul sau functionarul respectiv poate sa il actioneze in instanta, prezumand reaua-credinta.