Ingaduinta Fondului Monetar International fata de actualul Guvern e de-a dreptul suspecta, a declarat vice-presedintele PNL Varujan Vosganian. Guvernul trebuie injumatatit, a afirmat la RFI fostul ministru liberal de Finante. El acuza PDL-ul ca in privinta reducerii cheltuielilor procedeaza la fel ca romanii: numara din zece in zece si taie capete.

Descarca fisierul audio in format MP3

  • "Noi le-am spus raspicat oficialilor Fondului Monetar ca aceasta idee de a lupta impotriva crizei economice prin reduceri de venituri, prin restrangeri de piete si prin cresteri de somaj este gresita. Corpul economic romanesc va fi si mai vlaguit si iar vom relua discutia asta".
  • "Noi suntem de acord cu masuri de crestere a colectarilor, pentru ca suntem la un nivel de colectare de 70 si ceva la suta si in acelasi timp sa se reduca cheltuielile, dar nu sa se reduca asa cum face acum PD-ul, cam cum faceau romanii cand pierdeau bataliile, numarau din zece in zece si taiau capete. Restrangerea cheltuielilor bugetare se face prin redimensionarea rolului statului si nu prin reducerea otova a salariilor, de la cele minime pe economie, pana la cele mari. Ar trebui schimbata in primul rand schema Guvernului, Guvernul trebuie injumatatit. Trebuie apoi reduse posturi, sa le luam de pilda pe cele ale Administratiei Prezidentiale. De ce sa avem zece consilieri prezidentiali, cand Emil Constantinescu avea numai trei sau Ion Iliescu sase. Apoi, trebuie injumatatiti secretarii de stat, trebuie transferate o seama de atributii pietei, cum ar fi de pilda directiile judetene agricole, care pot fi camere de comert agricole, cum ar fi tot felul de avize pe care le da statul si care pot fi transferate economiei private. Deci acest program, fara un program de relansare economica e doar un program rezultat al panicii si buimacelii celor care ne guverneaza".
  • "Noi le-am spus celor de la Fondul Monetar ca ingaduinta pe care au manifestat-o fata de Guvernul Boc este de-a dreptul suspecta, ca dansii au propria responsabilitate pentru ceea ce s-a intamplat, pentru ca nu numai ca au tolerat Guvernul, dar l-au si laudat in toate felurile. Adica sa spui ca anul trecut Guvernul si-a facut treaba, cand am avut cel mai dezastruos an economic de foarte multi ani incoace, sa taci malc atunci cand Guvernul se lauda ca a indeplinit tintele pe primul trimestru, cand am doborat orice record de deficit bugetar, cand investitiile s-au prabusit, cand ajutorul de somaj va avea un deficit anual de peste un miliard de euro, mi se pare suspect. Opinia mea e ca Fondul Monetar doreste sa-si extinda influenta cu orice pret asupra Romaniei si de aceea ingaduie toate aceste derapaje", conchide vicepresedintele PNL".

Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a afirmat zilele trecute ca "presedintele Traian Basescu a stabilit un set de masuri ambitioase de care Romania are nevoie la momentul actual". Declaratia a fost facuta la finalul negocierilor purtate cu conducerea Ministerului Finantelor.