Vicepremierul Marko Bela, a declarat marti ca si-ar dori ca in Romania modificarile constitutionale sa se adopte fara sa mai fie nevoie de referendum, direct prin votul Parlamentului, ca in Ungaria, scrie Agerpres.

"In Parlamentul Ungariei, legile organice se adopta cu o majoritate de doua treimi, respectiv Constitutia poate fi modificata tot cu doua treimi, fara referendum. Va spun sincer ca si la noi ar fi o metoda foarte potrivita sa modificam Constitutia cu doua treimi in Parlament, dar atunci sa nu mai avem referendum", a spus Marko Bela, intr-o conferinta de presa.

El si-a exprimat speranta ca activitatea Comisiei constitutionale a Parlamentului sa demareze cat mai repede. "Sper foarte mult sa-si inceapa activitatea Comisia de modificare a Constitutiei", a afirmat liderul UDMR.

Vicepremierul s-a aratat sceptic in privinta adoptarii modificarilor constitutionale, in conditiile in care partidele din arcul guvernamental nu intrunesc doua treimi din numarul parlamentarilor, insa a apreciat ca un termen optimist pentru adoptarea noilor prevederi constitutionale ar fi anul 2012, inainte de alegerile legislative, iar din anul 2011 sa se contureze deja daca vor fi modificari la sistemul parlamentar.

"Eu as afirma ca, daca vom reusi sa modificam Constitutia, termenul ar fi 2012. Nu ca in 2012 trebuie sa modificam, ci ca inainte de alegerile din 2012, intr-un timp oportun, deci anul viitor, deja sa se contureze daca vom avea schimbari legate de sistemul parlamentar, sistemul bicameral, alte institutii importante ale statului, ceea ce inseamna ca am putea sa preconizam o modificare a Constitutiei pentru anul viitor", a spus Marko Bela.

Referitor la modificarile constitutionale, el a mentionat ca UDMR ar fi vrut o schimbare de profunzime a actualului sistem, care sa cuprinda mai multe prevederi referitoare la minoritati, eliminarea in totalitate a posibilitatii emiterii ordonantelor de urgenta de catre Guvern si a asumarii raspunderii Guvernului pentru proiectele de lege.