Social democratii isi programasera pe 1 Mai proteste si mitinguri de amploare impotriva Guvernului, insa planurile de acasa nu s-au potrivit cu cele ale liderilor de sindicat. Conducerea PSD a dat o directiva interna liderilor locali pentru organizarea manifestarilor, fara ca, prealabil, sa ceara sprijinul sindicatelor. Reprezentantii CNSLR Fratia, cu care PSD are un acord de colaborare, refuza sa iasa in strada si sustine ca protocolul nu mai are valoare. Potrivit surselor Hotnews.ro, presedintele PSD Victor Ponta si secretarul general Liviu Dragnea ar fi fost criticati de vicepresedinti in sedinta de luni a Biroului Politic, pe motiv ca nu au gestionat relatia cu sindicatele.

Aceleasi surse sustin ca, in cadrul Biroului Politic, s-a decis sa se organizeze manifestari de 1 mai. Pentru a mai spala din rusinea refuzului sindicatelor, actuala conducere a dat ordin parlamentarilor sa organizeze proteste si manifestari la nivelul filialelor din care fac parte. In Bucuresti, Marian Vanghelie va organiza un mars de protest cu ajutorul activistilor de partid si a salariatiilor din primaria sectorului 4.

  • "PSD va marca ziua de 1 Mai prin proteste sociale in fiecare organizatie judeteana. Scopul este de a demonstra forta organizatiilor judetene. Principalul partener al PSD in aceasta zi va fi miscarea sindicala. Impreuna cu sindicatele, ziua de 1 mai va fi marcata prin mitinguiri si mesaje politice”, se arata intr-un document intern al PSD publicat recent de cotidianul Evenimentul Zilei.

In urma cu doua saptamani, liderilor de organizatii li s-au trasat sarcini precise pentru a organiza mitinguri si proteste de 1 Mai. Presedintele PSD, Victor Ponta anunta ca social democratii vor renunta la micii si berea traditionale, si vor organiza actiuni de proteste in toata tara pentru a atrage atentia Guvernului asupra milionului de someri din Romania. Cruciada impotriva Guvernului s-a dovedit un fiasco, cand liderii de sindicate au anuntat ca refuza sa mai colaboreze.

Presedintele CNSLR-Fratia, Marius Petcu, a declarat saptamana trecuta pentru agentia Mediafax, ca nu va organiza proteste de 1 Mai si ca nu vrea sa fie "la trena" partidelor. CNSLR-Fratia a semnat, in urma cu doi ani, un acord de colaborare cu PSD, in care se arata ca, pe linie ideologica, PSD va prelua mesajele sociale ale confederatiei, astfel incat sa se asigure un mesaj comun in conformitate cu doctrina social-democrata.

Contactat de Hotnews.ro liderul de sindicat si-a nunantat declaratia explicand ca protocolul semnat in urma cu doi ani era valabil in conditiile in care PSD se afla la guvernare.

  • Marius Petcu, lider CNSLR Fratia: "Este adevarat ca am semnat in urma cu doi ani un protocol de colaboare cu PSD, dar nu s-au respectat angajamentele. Nu sunt la putere, nu mai este domnul Geoana si nu ne pot indeplinii solicitarile facute atunci. Se negociase in altii termeni in cazul in care ajungeau la Guvernare. In ceea ce priveste protestele de 1 mai, am stabilit impreuna in forul de conducere, ca CNSLR Fratia nu va organiza de 1 mai nici un protest, si nici nu va colabora cu vreun partid in acest sens."
  • Dumitru Costin
    Dumitru Costin
    Foto: HotNews.ro
    Un alt lider de sindicat care declara ca a refuzat sa participe la evenimentele social democratilor este presedintele BNS, Costin Dumitru, lider BNS. Costin Dumitru, lider BNS: "In campanie, domnul Ponta a criticat pe toate posturile averile sindicalistilor, preluand temele populiste lansate de o anumita parte a media si marsat pe ideea demolarii liderilor de sindicat. Un alt motiv pentru care am refuzat sa participam la protestele pe care doreste sa le organizeze este ca vorbeste pe la televior in total necunostiinta. Saptamana trecuta declara pe la Antena 3 ca salariatii din companiile multinationale nu au sindicate. (...) Un al treilea motiv care a pus capac este modul in care PSD s-a trezit peste noapte si si-a facut planuri cu sindicatele pentru proteste fara sa ne anunte oficial in acest sens. Cum anunti ca faci manifestatii fara sa intrebi liderii de sindicat. BNS nu a primit nici o solicitare in acest sens. Acum o luna chiar i-am solicitat noi cei de la BNS o intrevedere si nu ne-a raspuns nici pana in ziua de azi.
Presedintele PSD, Victor Pontaa declarat pentru Hotnews.ro ca social democratii vor avea manifestari in teritoriu si ca la acestea vor participa toti cei care doresc sa protesteze impotriva Guvernului Boc. Ponta a recunoscut ca a solicitat colaborarea organizatiei sindicale CNSLR Fratia, insa a negat ca a apelat la ceilalti lideri de sindicat.

  • Victor Ponta "I-am trimis domnului Petcu o scrisoare prin care doream reluarea colaborarii intre PSD si CNSLR Fratia in spritul acordului semnat in urma cu doi ani, iar 1 Mai mi s-a parut o buna ocazie. In scrisoarea adresata celor de la CNSLR am specificat ca "primul prilej" al unei eventuale colaborari intre PSD si CNSLR-Fratia ar putea fi protestele pe care PSD intentioneaza sa le organizeze de 1 Mai. (...) In ceea ce priveste celelalte sindicate, ma refer la domnul Costin si la domnul Hossu noi nu le-am solicitat nimic.Nu stiu de unde apar astfel de informatii dar va asigur ca nu a existat un dialog pe tema actiunilor de protest de 1 Mai intre PSD si organizatiile sindicale. Este adevarat ca am discutat cu toti liderii locali sa organizeze mitinguri de protest in tara, dar la acestea participa cine doreste, aici depinde de liderii de organizatie. De exemplu, eu voi fi de 1 Mai in Valea Jiului, si aici, pe plan local, ma voi intalni cu reprezentanti ai sindicatelor".