Presedintele Traian Basescu a avut luni, la Palatul Cotroceni, convorbiri cu partidele parlamentare in legatura cu situatia Agentiei Nationale de Integritate. Seful statului le-a cerut reprezentantilor PSD, primii convocati la consultari, ca proiectul Guvernului sa fie adoptat de Parlament in "cel mult 10 zile". Traian Basescu a declarat in debutul consultarilor cu PDL, UDMR, grupul minoritatilor si cel al independentilor din Parlament ca, in cazul in care Agentia Nationala de Integritate nu va fi functionala, exista riscul reactivarii discutiilor legate de cuplarea Mecanismului de Cooperare si Verificare cu intrarea in spatiul Schengen.

La iesirea de la consultari, liderul PDL Emil Boc a declarat ca "ANI trebuie sa-si continue activitatea".

Discutiile au intervenit la scurta vreme dupa ce Guvernul a avizat, in sedinta speciala, un proiect de lege pentru continuarea functionarii Agentiei Nationale de Integritate.

In cursul diminetii, PSD a anuntat ca va merge la consultari si sustine functionarea Agentiei Nationale de Integritate. In schimb, liberalii au decis sa nu mai participe la niciun fel de consultari convocate de seful statului, pana cand actiunea si discursul presedintelui Traian Basescu nu vor deveni "echilibrate, nu partizane", a declarat liderul liberal Crin Antonescu.

Duminica, Administratia Prezidentiala a anuntat ca seful statului a invitat, luni, la Palatul Cotroceni, partidele politice parlamentare, grupul minoritatilor nationale si grupul parlamentarilor independenti, la consultari pe tema "situatiei generate de Decizia Curtii Constitutionale referitoare la neconstitutionalitatea unor dispozitii ale Legii de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate".

Curtea Constitutionala a constatat, in 14 aprilie, ca anumite prevederi ale Legii privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate sunt neconstitutionale, inclusiv articolul 13 care stabileste atributiile ANI, respectiv verificarea declaratiilor de avere si interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordantelor sau a nerespectarii hotararilor legale, constatarea incompatibilitatilor si sesizarea organelor de urmarire penala, dar si aplicarea sanctiunilor.