Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, joi, la Antena 3, ca introducerea mandatului prezidential de cinci ani a fost un esec si a anuntat ca va propune, la modificarea Constitutiei, revenirea la un mandat de patru ani.

Geoana a catalogat proiectul elaborat de Guvern pentru modificarea Constitutiei drept "unul dupa chipul si asemanarea domnului Basescu", prin care se urmareste transformarea Romaniei intr-o republica prezidentiala.

"In opinia mea, modificarea din 2003 a Constitutiei, cu prelungirea mandatului presedintelui, de la patru ani la cinci ani, o putem spune acum, este un esec. Voi propune in proiectul de modificare a Constitutiei revenirea la un mandat de patru ani (...) sa resincronizam ciclurile politice si sa asiguram mai multa coerenta", a spus el, citat de Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, la GDS, ca separarea legislativelor de prezidentiale a fost o eroare si ca cele doua alegeri trebuie suprapuse, ceea ce se poate realiza fie prin prelungirea mandatului Parlamentului, fie prin scurtarea celui al sefului statului.

Presedintele Traian Basescu declara, in octombrie 2009, ca trebuie suprapuse alegerile parlamentare cu cele prezidentialele, pentru ca separarea proceselor electorale a fost "o experienta proasta".