Minoritatea maghiara ar putea primi, prin lege, un anumit numar de mandate in Parlament, asa cum se procedeaza cu reprezentantii celorlalte minoritati, aceasta fiind o solutie luata in calcul pentru ca UDMR sa sustina proiectul de modificare a Constitutiei. Declaratia a fost facuta de vicepresedintele PDL Ioan Oltean, pentru ziarul Gandul, potrivit Mediafax.

  • "Trebuie gasita o formula de compromis. Putem sa le acordam garantia, prin Legea Electorala, ca vor avea un numar de parlamentari, asa cum e cazul minoritatilor nationale. Minoritatea maghiara ar putea primi un anumit numar de mandate, proportional cu reprezentativitatea lor din teritoriu, care e constanta", a afirmat Ioan Oltean.

UDMR doreste in continuare un Parlament bicameral dar intr-o formula modificata, stiind ca actualul sistem este nepotrivit si trebuie schimbat, precum si reducerea numarului de parlamentari, dar nu obligatoriu la o limita de 300 persoane a declarat, a declarat anterior Marko Bela, liderul UDMR, pentru Mediafax.

Democrat-liberalii spun ca se asteptau la reactia UDMR, dar vor purta cu acestia discutii pe baza principiilor: "Fiecare partid are prioritatile lui. A noastra e data de votul romanilor de la referendumul din 22 noiembrie. Vom incerca sa-i convingem, in cadrul comisiei pentru revizuirea Constitutiei nu doar pe cei de la UDMR, ci pe toi cei care se opun", a declarat, pentru Gandul, si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

Presedintele Traian Basescu a primit, miercuri, de la Guvern, propunerea de initiere a revizuirii Constitutiei, pe care a trimis-o, "in calitate de initiator al revizuirii" Legii fundamentale, spre avizare Consiliului Legislativ, urmand ca aceasta sa fie inaintata Parlamentului, a informat Administratia Prezidentiala.

Miercuri, Guvernul a decis sa promoveze un proiect de lege pentru revizuirea Constitutiei, pe care il va inainta presedintelui Romaniei, cu propunerea de constituire a unui Parlament unicameral, cu maximum 300 de parlamentari, a anuntat premierul Emil Boc.