Curtea Constitutionala a decis, marti, ca dispozitiile articolului 48, alineat 17, din legea 35/2008 sunt neconstitutionale, admitand astfel una dintre exceptiile ridicate de Remus Cernea.

Potrivit alineatului 17, "la alegerile partiale pot participa numai partidele politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care la alegerile generale au indeplinit pragul electoral prevazut de prezentul titlu, individual sau intr-o alianta politica ori electorala. Alegerile partiale se desfasoara intr-un singur tur, cel mai bine clasat candidat urmand a fi declarat castigator".

Culmea e ca, in urma cu trei luni, Curtea decisese ca prevederea respectiva este constitutionala (vezi documentul atasat)!

Astfel, Curtea a decis in 14 ianuarie 2010 ca alineatul 17 al articolului 48 este constitutional, sesizarea venind din partea aceluiasi Remus Cernea.

UPDATE 1: Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro ca aceasta decizie a CCR nu se va aplica si in cazul lui Remus Cernea, intrucat decizia Curtii nu poate deveni efectiva pina duminica, 25 aprilie, cind au loc alegerile.

Update2: Remus Cernea a declarat pentru HotNews.ro ca in aceste conditii intregul proces electoral ar trebui reluat de la zero, pentru ca au fost impiedicati sa participe candidatii independenti: "Mai simplu ar fi ca cele doua candidate Teo Trandafir si Liliana Minca sa se retraga pentru a demonstra ca respecta democratia, altfel vor arata ca sunt interesate doar de putere".

Cernea, respins de BEM

Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti (BEM) a respins in 6 aprilie, candidatura in calitate de independent a lui Remus Cernea, deoarece nu respecta conditiile impuse de lege.

Dosarul de inscriere a candidaturii lui Remus Cernea, ca independent, la alegerile partiale din 25 aprilie pentru Colegiul 19, a fost depus la sediul BEM, cu patru ore inainte de expirarea termenului de inscriere in cursa electorala.

Purtatorul de cuvant al BEM, Iulian Ivan, explica atunci a explicat ca Remus Cernea nu a respectat nicio conditie de inscriere.

"El nu a avut depusa la dosar nici lista de sustinatori, nici taxa de depozit de 3.000 lei drept garantie pentru participarea la alegeri si nici nu face parte dintr-un partid cu reprezentare parlamentara.", a spus Ivan, precizand ca si in aceste conditii Cernea ar putea contesta in 24 de ore la Tribunalul Municipiului Bucuresti decizia BEM.

"Apoi, daca in continuare insista poate face recus la Curtea de Apel. In aceste conditii, noi putem sa spunem ca vom anunta candidaturile definitive pe 11 aprilie, cand expira aceste termene de contestare", a adaugat Iulian Ivan.

La alegerile partiale 17 ianuarie ce au avut loc pentru Colegiul 1 din Bucuresti, Remus Cernea a atacat la Curtea Constitutionala Legea electorala, apreciind-o drept neconstitutionala.

Curtea a respins atunci sesizarile venite din partea lui Remus Cernea, candidat din partea Partidului Verde la acele alegeri.

Se actualizeaza