Democrat-liberalul Daniel Buda va conduce Comisia de revizuire a Constitutiei, iar PSD si PNL vor primi cate un post de vicepresedinte, in timp ce UDMR si minoritatilor le revine cate o functie de secretar, a anuntat marti liderul PSD, Victor Ponta, citat de Agerpres. Deciziile in cadrul Comisiei vor fi luate cu o majoritate de doua treimi.

Comisia de revizuire a Constitutiei va fi alcatuita din 25 de membri, (PDL si PSD vor avea cate opt parlamentari, PNL - patru, UDMR si independentii cate doi, iar minoritatile nationale un singur reprezentant), iar componenta acesteia ar urma sa fie aprobata marti de plenul reunit al Parlamentului.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat, marti, dupa o intalnire cu liderii grupurilor parlamentare, ca s-a stabilit ca presedintii partidelor sa fie invitati sa participe la discutiile pentru revizuirea Constitutiei.

Ea a precizat, totodata, ca exista un consens pentru sustinerea deputatului PDL Daniel Buda pentru presedintia comisiei de revizuire a Constitutiei: "In acest moment s-a constituit un consens de a-l sustine pe Daniel Buda, pentru ca are experienta de presedinte al Comisiei juridice, o experienta valoroasa pe care sa o putem exploata", a adaugat presedintele Camerei Deputatilor.

Conform articolului 150 din Constitutie, revizuirea legii fundamentale poate fi initiata de presedintele tarii la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot.

Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.