Unul dintre liderii statelor din fostul bloc comunist care au aderat la NATO a venit la dineul de la Praga oferit de Barack Obama cu un cadou special: mai multi soldati pentru Afganistan, scrie Associated Press intr-un comentariu.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, anuntase in cursul zilei de joi ca tara isi va mari pana in luna septembrie contingentul din Afganistan pana la 1.800 de militari de la 1.072 cat are acum.

Desi sporirea numarului de soldati nu inseamna o diferenta sensibila in teren, decizia vine la timpul potrivit pentru presedintele american, adauga AP.

SUA angajeaza mai multe trupe in Afganistan pentru a contracara insurgenta talibana, in timp ce state aliate precum Canada si Olanda incearca sa-si retraga soldatii din Afganistan dupa un conflict care a durat opt ani sau sa-i angajeze in alte activitati decat cele de lupta.

Circa 87.000 de soldati americani se afla acum in Afganistan. Numarul lor ar urma sa creasca la aproximativ 100.000 pana la sfarsitul verii, mai scrie sursa citata.

Lideri din 11 state din Europa Centrala si de Est au participat joi seara la un dineu oferit la Praga de presedintele american Barack Obama, la finalul unei zile în cursul careia presedintele SUA a semnat un nou tratat de dezarmare nucleara cu omologul sau rus, Dmitri Medvedev.