Dupa ce greii PD-L Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu au reusit sa-si impuna modificarile in statutul partidului, democrat liberalii se reunesc vineri in Consiliul National de Coordonare sa le valideze si sa dea unda verde organizarii alegerilor in filialele judetene. La sedinta Consiliul National de vineri, care se va desfasura la Palatul Parlamentului, se da startul pentru batalia pe functii atat la nivel local cat si central. Atat partea veche a partidului cat si reformistii se inghesuie sa prinda un loc la varf.

Un punct important pe ordinea de zi a sedintei va fi organizarea alegerilor din teritoriu unde se asteapta schimbari de conducere la peste 10 organizatii. Este vorba de filiale care au avut rezultate slabe la ultimele alegeri electorale, printre acestea numarandu-se Hunedoara, Gorj, Teleorman, Dolj, Braila, Vaslui, Iasi, Bacau, Botosani.

Un al doilea punct important pe ordinea de zi este adoptarea noului proiect de statut. Surse democrat liberale sustin ca nu vor exista surprize si alte propuneri de modificare, proiectul fiind deja validat in sedinta Colegiului Director din 21 martie.

Ce prevede statutul elaborat de garda veche a PD-L

  • Noul statut al partidului nu a suferit mari modificari la regulile interne. In schimb, a crescut numarul de functii la nivelul conducerii centrale.
  • In comisia de statut care a elaborat proiectul, garda veche a PD-L formata din tripleta Blaga-Berceanu-Videanu au reusit sa si impuna modificarile dorite.
  • Functiile de prim vicepresedinti s-au dublat de la doua la patru iar concurenta este acerba.
  • Cele patru functii de prim vicepresedinti au o miza importanta: persoanele nominalizate pe aceste functii se vor ocupa de partid atunci cand presedintele PD-L Emil Boc va fi ocupat cu guvernarea.
  • In plus, din functia de prim vicepresedinte ar putea pleca urmatorul candidat la alegerile prezidentiale din 2014.

Mutarea cu talc a Elenei Udrea

Doritorii sunt Adriean Videanu, Teodor Stolojan, Gheorghe Falca, Roberta Anastase, Liviu Negoita si Gheorghe Flutur . Conform noului statut nominalizarea in aceste functii va fi facuta de presedintele partidului si nu va fi supusa la vot in cadrul Conventiei Nationale. Surse din interiorul PD-L sustin ca de la Cotroceni s-ar dori ca Adriean Videanu sa nu mai ocupe functia de prim-vicepresedinte, in locul acestuia fiind introdus fie numele Robertei Anastase, fie cel al lui Liviu Negoita.

Mai mult, secretarul executiv al PDL, Elena Udrea, a iesit la rampa cu o declaratie de presa prin care anunta ca nu candideaza pentru o functie de prim vicepresedinte, pentru ca acestea nu trebuie ocupate de ministri. Udrea sustine ca in opinia sa, ministrii trebuie sa se ocupe de problemele guvernarii, nu sa detina functii executive in partid.

Surse din interiorul PD-L sustin ca declaratia lui Udrea l-a vizat direct pe Adriean Videanu, care isi doreste functia de prim vicepresedinte si, vine ca un semnal dinspre Cotroceni ca acesta sa nu candideze pe postul respectiv.

Negoita- varianta de lucru pentru prezidentialele din 2014

Sursele citate dau ca siguri doi ocupanti la functia de prim-vicepresedinte. Este vorba de Teodor Stolojan si Liviu Negoita. Cei doi se vor regasi mai mult ca sigur in linia intai din partid, Stolojan ca si corespondent al aripei liberale iar Negoita din postura pe care partidul o cere, si anume aceea de viitor candidat la alegerile pentru primaria Bucurestiului si, mai departe, posibil candidat pentru prezidentiale.

Tot potrivit noului statut secretarul general al partidului va fi desmenat de catre presedintele PD-L si nu va fi ales nominal de catre delegati. Astfel, Vasile Blaga si-a asigurat continuitatea pe functia pe care o detine.

O modificare noua este introducerea a trei secretari generali adjuncti, care preiau din atributiile lui Blaga pe regiuni istorice. Nominalizarea acestora va fi supusa la vot in cadrul Conventiei, ca de altfel si restul de functii de conducere prevazute in noua organigrama a partidului.

Totodata, numarul secretarilor executivi s-a marit de la 6, cati sunt in prezent, la 14. Astfel, 8 dintre acestia vor coordona domenii de specialitate, iar restul de sase vor fi subordonati vicepresedintiulor de partid.

Berceanu se vrea vicepresedinte

Tot in noua organigrama a partidului, functiile de vicepresedinti au fost reduse de la 19 la 15. Surse din partid sustin ca din actualii vicepresedinti ar putea sa-si piarda locul Cristian Boureanu, Gabriel Sandu si Florin Popescu. In schimb, doritori sa intre pe un post de vicepresedinte sunt ministrul Transporturilor Radu Berceanu si deputatii Sulfina Barbu si Sever Voinescu.

Daca la inceput se anuntau cu surle si trambite reformarea din interior a partidului si promovarea unor oameni noi, pe competente, in practica, nu au intervenit mari modificari. Cel mai ilustrativ exemplu este disputa si declaratiile aprinse pe schimbarea siglei si a numelui partidului. Comisia de statut a stabilit in final sa elimine doar liniuta dintre cuvintele "democrat" si "liberal" si a pastrat ca sigla trandafirul la dorinta greilor Vasile Blaga, Adriean Videanu si Radu Berceanu.

O alta modificare introdusa in statut este suspendarea de drept a membrilor care sunt arestati. In schimb, odata cu punerea in libertate, persoana respectiva isi va redobandi calitatea de membru al PD-L.

Propunerile reformistilor Preda-Macovei au fost ignorate

Daca la inceputul anului se vorbea despre reformarea PD-L iar europarlamentarii Cristian Preda şi Monica Macovei veneau cu propuneri in acesta sens, in comisia de statut, grei partidului au inabusit "revolta". Preda si Macovei cereau ca promovarea in functii sa fie transparenta, pe criterii de performanta si partidul sa fie deschis la cooptarea unor noi membri.

De asemenea, acestia cereau alegerea prin vot uninominal in toate functiile de conducere ale partidului si o buna organziare la nivel local, astfel incat oamenii sa fie selectionati din teritoriu pe domenii pentru a introduce specialisti in sistemul de guveranre. Macovei a propus ca membrii cerecetati si anchetati penal sa fie exclusi de drept din partid.

Propunerile celor doi reformisti a ramas insa fara ecou in interiorul partidului.