Liberalii il strang cu usa pe presedintele Senatului Mircea Geoana daca nu le serveste interesele. In sedinta Biroului Permanent, liberalul Puiu Hasotti l-a avertizat pe Geoana ca, in cazul in care nu va pune pe ordinea de zi dezbaterea motiunii, va avea probleme cu PNL la revocarea din functie. Desi initial conducerea Camerei Superioare stabilise ca perioada 5-10 aprilie este destinata activitatii in teritoriu, Geoana a convocat in regim de urgenta sedinta si a modificat programul, astfel incat doleantele liberalilor sa fie indeplinite.

Biroul Permanent al Senatului a decis in sedinta Biroului Permanent din 30 martie ca in saptamana de dupa Paste senatorii sa nu aiba activitate legislativa. Conform deciziei luate de conducerea Camerei Superioare, senatorii urmau sa fie liberi in perioada 5-10 aprilie.

"Nu am facut altceva decat, prin vot, sa ne armonizam si noi programul Senatului cu cel al Camerei Deputatilor, asa incat saptamana viitoare, incepand de marti, miercuri, joi, vineri, se va lucra in teritoriu", a declarat atunci chestorul Senatului, Constantin Dumitru.

In spatele usilor inchise, insa, discutiile au fost mult mai aprinse. Conform stenogramei sedintei din 30 martie a Biroului Permanent, senatorul PNL Puiu Hasotti l-a amenintat pe Mircea Geoana cu revocarea daca nu pune pe ordinea de zi dezbaterea motiunii PNL in a treia zi dupa Sarbatoarea Pastelui. Hasotti a solicitat in sedinta ca dezbaterea motiunii simple pe educatie se nu fie amanata pana pe 12 aprilie ci sa fie pusa pe ordinea de zi in a treia zi dupa Paste.

  • Puiu Hasotti: Este decizia partidului si nu am niciun fel de abilitate in acest sens, nu am cum sa nu respect decizia partidului. Motiune care se poate discuta, conform Regulamentului, doar martea viitoare, marti in care sa avem program de lucru de luni, pentru ca va dura doua ore - doua ore si jumatate.(...).

Marti este obligatoriu, a treia zi de Pasti, sa o discutam si ar ramane pentru saptamana viitoare zi de plen, miercuri dimineata si zi de comisii miercuri dupa-amiaza. (...) este o decizie politica a partidului si eu nu am ce face.

Haideti sa fim onesti ca daca este si marti zi libera si miercuri este zi de luni, nu mai vine nimeni. Ori, noi motiunea o depunem, sa stiti, asta este clar.

  • Vertestoy Attila: Sigur ca pot interveni astfel de nevoi imperioase si de neinlocuit, nedecalabile cum este problema domnilor si colegilor de la PNL, dar este o optiune a dansilor si o optiune motivata profund politic. Deci este o decizie politica a dansilor. Pentru ca noi, pe de alta parte, vrem sa avem un program armonizat cu cei de la Camera Deputatilor.

Sigur ca dansii nu mai au nicio legatura cu circumscriptia si cu electoratul. Noi, din pacate sau din fericire, mai avem aceste legaturi si vrem sa le pastram. Noi, din fericire sau din nefericire, mai vrem si avem o activitate corelata cu colegii nostri deputati care lucreaza in aceste zile in circumscriptii.

  • Puiu Hasotti: Iertati-ma ca intervin, daca maine noi depunem motiunea cand se va discuta?
  • (Din sala): Saptamana cealalta.
  • Puiu Hasotti: Care cealalta?
  • (Din sala): Saptamana viitoare.
  • Puiu Hasotti: Nu se poate.
  • Constantin Dumitru: Ba da, se poate.
  • Puiu Hasotti: Nu se poate.
  • Traian-Constantin Igas: Se poate, se poate.
  • Puiu Hasotti: Domnilor, este Regulamentul Senatului, nu se poate (...) Eu va anunt in mod cat se poate de oficial ca maine depunem motiunea si, conform Regulamentului, presedintele Senatului hotaraste cand se dezbate motiunea. Daca domnul presedinte va gasi de cuviinta sa incalce Regulamentul. Atentie, pentru prima data, sa incalce Regulamentul pentru prima data, s-ar putea sa aiba probleme si cu noi.

La doar o zi diferenta, pe 31 martie, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a suspendat sedinta de plen pentru a convoca in regim de urgenta Biroul Permanent. Motivul - stabilirea unui nou program. Dupa consultarea liderilor de grupuri, Mircea Geoana a anuntat un nou program de lucru potrivit caruia senatorii se vor intruni in plen miercuri si joi.

Procedura de revocare a lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului a creat discutii aprinse pe scena politica, insa a ramas deocamdata in aer. La inceputul lunii martie, PD-L si grupul independentilor au incercat sa-l debarce pe Mircea Geoana din functie dupa ce acesta a refuzat sa supuna la vot cererea senatorilor independenti de a-si mentine locurile in comisiile legislativului.