Faptul ca PDL o sustine pe Teo Trandafir in alegerile pentru colegiul 19 nu demonstreaza ca partidului i-ar lipsi oamenii. Oameni “de sistem”, cum e contra-candidata sa de la alianta (de facto) PSD-PC-PNL, exista in orice partid. Nu demonstreaza nici ca PDL ar dori transformarea parlamentului in circ. Din cate am remarcat, oamenii din lumea mediatica care au ajuns pe bancile parlamentului (dnii Diaconu sau Topescu, de exemplu) au fost mai degraba retinuti si stersi in activitatea lor parlamentara, vedetele parlamentului au ramas politicienii de cariera, scrie Doc, pe blogul lui.

Faptul ca PDL o sustine pe Teo Trandafir in alegerile pentru colegiul 19 demonstreaza inca odata ca partidul cu pricina este condus foarte prost. Dna Trandafir nu are nicio sansa sa castige alegerile respective si ma intreb daca pot adauga pe lista de prostii a liderilor PDL faptul ca nu-si dau seama de asta sau, macar atat, candidatul ales este tocmai expresia resemnarii.

Nu stiu ce se petrece in interiorul acestui partid, dar ce apare din decizii este ca, desi sunt 20 ani de cand avem alegeri pe vot uninominal, partidul nu intelege cum vine treaba cu el. Cine ar fi trebuit sa fie candidatul partidului pentru colegiul 19, principala optiune? Simplu, fostul candidat de acum 2 ani, chiar daca atunci a pierdut. Continuitatea la nivel de candidati este esentiala pentru succes in alegeri uninominale. Nu stiu daca dl Raicu, candidatul cu pricina, devenit intre timp viceprimar, a respins candidatura care i s-a propus - daca da, atunci confirma problema serioasa cu disciplina care exista in PDL, imi aminteste de fuga dlui Videanu de la primaria Capitalei.

Ca sa va dau un exemplu, in 2008 dl Gheorghe Groza candida din partea PDL in colegiul 1, pierdea la redistributie in favoarea dlui Olteanu. Presupunand ca PNL si PSD ar fi propus un singur candidat, care ar fi cumulat voturile, atunci dl Groza ar fi obtinut ~60% din voturile unui astfel de candidat.

Or, la alegerile partiale din 2009, candidatul PDL Honorius Prigoana a obtinut doar 42% din voturile contra-candidatului sau. Cu toata mediatizarea de care a beneficiat, dl Prigoana a strans doar 1.800 acolo unde cu un an inainte cvasi-necunoscutul candidat PD-L obtinuse 4.800. Sigur, nu spun ca aceasta e o demonstratie riguroasa, tinand cont ca vorbim de o alta situatie. Dar exemplul vine doar sa confirme ce stiam de la alte alegeri, de exemplu cele pentru primari: continuitatea candidaturii aduce avantaj electoral.

Citeste articolul integral si comenteaza pe Inventarul Stricaciunilor Politice.