Decizia privind achizitionarea avioanelor F-16 trebuie luata de Parlament, nu de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, pentru ca o astfel de hotarare trebuie luata "ca in America, nu ca in Belarus", a afirmat, sambata, liderul liberal Crin Antonescu, citat de Agerpres.

"Achizitia de avioane va fi discutata in comisiile de specialitate de la Senat si Camera Deputatilor. Dupa aceea, CSAT va pune in aplicare ce s-a hotarat si nu Parlamentul ratifica ce a decis CSAT", a declarat presedintele PNL, intr-o conferinta de presa.

MApN a anuntat, saptamana aceasta, ca Romania urmeaza sa plateasca aproximativ 1,3 miliarde de dolari pentru24 de avioane revitalizate si complet echipate, asistenta tehnica pentru o perioada de 3-5 ani si pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregatirea personalului navigant si tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, munitia, armamentul, costuri administrative, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

"Resursa noastra de avioane, respectiv MIG-urile, expira in scurt timp. De aceea, este absolut necesar pentru o armata care se doreste sa fie performanta, sa aiba avioane performante", a declarat Gabriel Oprea, ministrul Apararii, pentru Agerpres.

F-16 este un avion multirol capabil sa execute misiuni de aparare a spatiului aerian, misiuni de lovire a tintelor terestre si maritime in toate conditiile meteo, ziua si noaptea, precum si misiuni de cercetare aeriana. Configuratia de echipare corespunde nevoilor de aparare a Romaniei si permite indeplinirea angajamentelor asumate in cadrul NATO. Avionul F-16 este o aeronava cu performante tehnico-tactice testate in lupta, relevante fiind misiunile executate cu succes in operatiile din Irak, Balcanii de Vest si Afganistan. Toate aceste caracteristici tehnice si de performanta de cel mai inalt nivel satisfac cerintele operationale initiale ale Fortelor Aeriene Romane.

F-16 se afla in prezent in dotarea fortelor armate a 25 de tari: Statele Unite, Olanda, Turcia, Belgia, Danemarca, Grecia, Italia, Israel, Norvegia, Polonia, Portugalia, Koreea de Sud, Chile, Egipt, Emiratele Arabe, Iordan, Indonezia, Maroc, Oman, Pakistan, Singapore, Taiwan, Thailanda, Bahrain si Venezuela.