Guvernul isi mentine decizia de a majora salariile cadrelor didactice cu doar 17%, conform legislatiei in vigoare, si de a esalona la plata drepturile salariale suplimentare castigate de acestia in instanta, deoarece Executivul nu isi poate permite sa renunte la stabilitate economica, spune premierul Emil Boc, citat de Mediafax. El a lansat, sambata, si un apel catre parlamentari pentru a dezbate in procedura de urgenta legile trimise de Executiv.

Emil Boc a mai adaugat ca efectele viitoarei cresteri economice se vor resimti si in veniturile populatiei, dar "evident, nu astazi".

Emil Boc mai spune ca discrepantele salariale sunt determinate atat de sentintele judecatoresti care au acordat angajatilor din invatamant majorarea salariala de 50% (conform legii votate in Parlament in toamna anului 2008), cu toate ca Guvernul a acceptat pentru cadrele didactice, in 2008, doar o crestere de 17% si a abrogat deja prin acte normative diferenta de 33%.

Sindicalistii din educatie au anuntat joi, dupa discutiile de la Guvern, ca actiunile de protest vor continua si pot culmina cu o greva generala, in luna iunie, motivand ca Executivul continua sa trateze invatamantul "cu aceeasi aroganta si dispret", in loc sa gaseasca solutii.

  • Emil Boc: Legea responsabilitatii fiscale, Legea pensiilor si Codurile de Procedura Penala si Civila - procedura de urgenta in Parlament

Emil Boc a cerut, sambata, in timpul unei videoconferinte cu prefectii, Parlamentului sa dezbata in procedura de urgenta cele mai importante legi promovate de Executiv - Legea responsabilitatii fiscale, Legea pensiilor si Codurile de Procedura Penala si Civila. In ceea ce priveste proiectul noii Legi a educatiei, aflat in acest moment in dezbatere publica, acesta va intra, saptamana viitoare, in dezbaterea Legislativului.

Primul ministru a amintit ca Legea responsabilitatii fiscale are ca termen de adoptare in Parlament sfarsitul lunii martie, iar Legea pensiilor si Codurile de Procedura Penala si de Procedura Civila trebuie adoptate tot in actuala sesiune parlamentara.

  • Boc ii va demite pe sefii Directiilor judetene care intarzie plata salariilor

Primul ministru a mai anuntat ca sefii Directiilor judetene de munca si finante care, din incompetenta sau comoditate, vor intarzia plata salariilor, inducand ideea ca nu exista bani la stat pentru plata acestora, vor fi demisi.

El i-a atentionat si pe prefecti ca vor fi sanctionati daca nu intervin pentru evitarea unor astfel de situatii, in conditiile in care, spune premierul, statul are bani pentru plata salariilor si a indemnizatiilor.

  • Hotararea privind cei 200 de euro pentru calculatoare va fi publicata luni in Monitorul Oficial

Emil Boc a mai anuntat sambata ca Hotararea Guvernului privind acordarea a cate 200 de euro elevilor si studentilor ce provin din familii nevoiase, ca sprijin pentru achizitionarea unui calculator, va fi publicata luni in Monitorul Oficial.

Cererile vor putea fi depuse pana pe 21 aprilie la scoli, facultati sau direct la primarii.

Administratia locala urmeaza apoi sa verifice situatia materiala a solicitantilor si corectitudinea cererilor, pana la data de 19 mai, iar Ministerul Educatiei sa aprobe cererile, pana la 1 iunie.

Bonurile valorice de 200 de euro vor fi eliberate solicitantilor pana la 30 iulie, iar de la 1 august se vor putea achizitiona calculatoarele, in baza voucherelor.

Aproximativ 25.000 de elevi si studenti proveniti din familii nevoiase ar urma sa beneficieze de aceasta masura.

  • Reducere a varstei de pensionare, pentru femeile cu 2 sau mai multi copii

Premierul Emil Boc a mai anuntat sambata ca a convenit cu sindicatele ca varsta de pensionare, pana in anul 2030, sa fie redusa cu un an sau doi pentru femeile care au doi sau mai multi copii.

Proiectul noii legi a pensiilor prevede egalizarea varstei de pensionare a femeilor si a barbatilor la 65 de ani, pana in 2030.