Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Florica Bejinaru, a declarat ca vor fi finalizate, vineri, verificarile prealabile ale Inspectiei Judiciare a CSM in cazul celor doi judecatori de la Instanta Suprema implicati in dosarul lui Catalin Voicu.

"Astazi (joi, n.r.) am întrebat care este stadiul acestor verificari. Vineri vor fi finalizate verificarile prealabile, iar luni va fi sesizata Comisia de disciplina. Fiecare are competenta si obligatia ca în 10 zile incepand de la data sesizarii ei sa se pronunte daca în cauza exista indicii ca s-a savarsit abatere administrativa sau de la codul deontologic", a afirmat Bejinaru joi seara la TVR1, scrie Mediafax.

Florica Bejinaru a spus ca CSM va avea o reactie foarte ferma, insa aceasta va fi in urma acestei minime verificari a inspectorilor CSM pentru ca sunt magistrati si orice demers al lor trebuie sa fie dublat de probe.

Ea a mai explicat ca în aceasta etapa procedurala CSM nu poate sa-i suspende pe judecatorii Florin Costiniu si Cristian Jipa din functie deoarece legea spune ca aceasta masura poate fi luata doar odata cu punerea in miscare a actiunii penale.

"Verificarile nu s-au desfasurat cu rapiditatea pe care ne-am dorit pentru ca in cazul acestor verificari era nevoie de anumite probe din dosarul penal, lucru care nu s-a putut realiza", a mai spus presedintele CSM.

In dosarul senatorului Catalin Voicu mai sunt pusi sub acuzare judecatorii Florin Costiniu si Cristian Jipa de la instanta suprema.

Mai multi judecatori din tara au inaintat, joi, Consiliului Superior al Magistraturii un protest fata de incalcari ale normelor eticii profesionale, afirmand ca fiecare judecator si procuror este dator sa asigure respectarea valorilor profesiei: integritatea si demnitatea.