Senatul Romaniei a avizat pozitiv, miercuri, cererea DNA privind arestarea lui Catalin Voicu, cu 70 de voturi pentru si 40 impotriva. In urma acestui vot, DNA are posibilitatea sa solicite judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie emiterea unui mandat de arest preventiv pentru 29 de zile. Catalin Voicu, acuzat de trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata, s-a internat de urgenta noaptea trecuta si s-a externat in cursul diminetii, pe propria raspundere. Senatorul a ajuns insa din nou la spital, dupa ce a acuzat ca i s-a facut rau cand urca pe scarile Senatului.

Ieri, Catalin Voicu ceruse senatorilor din Comisia juridica sa fie judecat in liberate, deoarece "Conditiile din penitenciare iti decimeaza fiinta umana".

"De ce se vrea sa fiu introdus in sistemul penitenciar, unde stiti cu totii care sunt conditiile? Nu mai ai nici nume, esti doar un numar, in sistemul penitenciar sunt conditii de ev mediu".

In discutia purtata cu omul de afaceri Marius Locic, Catalin Voicu creioneaza, in transcriptul interceptarilor telefonice difuzat de HotNews, o imagine sumbra a arestului Politiei Capitalei:

"Arestul din Capitala, de la minus 2, ala care e pe tubulatura - Evul Mediu. Usi negre de fier, zabrele si lacate, nu au aerisire, tigani, banditi, te f...aia in c...., te omoara. Ia noaptea din furculita care o au, o ia si o ascute si-o baga in gat. Pe arest preventiv sunt tot felul de borfasi, tot felul de banditi. Ce sa impaci ba. Daca are...au un contract cu moartea".

UPDATE 14 (ora 15:40) Senatul a avizat cererea DNA pentru arestarea lui Catalin Voicu cu 70 de voturi pentru si 40 impotriva

UPDATE 13 (ora 15:30): S-a incheiat procedura de vot, incepe numararea voturilor. Pentru avizarea cererii DNA este nevoie de votul a 69 de senatori.

UPDATE 12 (ora 15:18): A inceput votulin Senat.

UPDATE 11 (ora 15:13): Cererea privind arestarea lui Catalin Voicu va fi supusa la vot prin vot secret, cu bile, au decis senatorii.

UPDATE 10 (ora 15:09): Iulian Urban (PDL): "Suntem azi in fata unui moment care poate fi catalogat drept istoric: este pentru prima data cand se cere Senatului arestarea unui senator al Romaniei. Trebuie sa ne gandim foarte bine ce conotatie are aceasta cerere formulata asupra unui coleg. Nu noi suntem cei care il trimitem acolo, el va ajunge in fata judecatorilor. Trebuie sa avem incredere in justitie pentru ca este extrem de deranjant modul in care a fost supus colegul nostru unui linsaj mediatic. Este inacceptabil sa pui pe imaginea unui senator coloana sonora dintr-un film cu mafioti. Eu vreau sa spun ca votul pe care il dam astazi este echivalenta unei descarcari de gestiune."

UPDATE 9 (ora 15:06): Dan Sova (PSD): "Cred ca Senatul a intrat intr-un joc sau o capcana nemeritata, a fost pus sa analizeze documente care au legatura cu activitatea extrapolitica a domnului Catalin Voicu".

UPDATE 8 (ora 15:02): Catalin Voicu a fost internat din nou la Spitalul Universitar de Urgenta, dupa ce i s-a facut rau miercuri la pranz, la Parlament, cu putin timp inaintea inceperii sedintei in care este supusa la vot cererea de arestare pe numele sau, anunta Mediafax. Voicu fusese externat din spital, pe proprie raspundere, miercuri dimineata.

UPDATE 7 (ora 14:57): Liberalul Ioan Ghise, in plenul Senatului: "Se furnizeaza zilnic presei documente din dosar. In aceste conditii, ca politician, stai si te intrebi: oare dupa acest linsaj mediatic noi ca senatori respectam principialitatea, constitutia si procedura? Avem de luat dincolo de un vot politic si un vot de constiinta. Probabil ca multi dintre cetatenii Romaniei deja l-au condamnat pe Catalin Voicu. Daca eram ales senator independent, si nu membru al PNL, nu as fi votat pentru arestarea domnului senator Voicu."

UPDATE 6 (ora 14:51): Liberalul Ioan Ghise, in plenul Senatului: "PNL sustine ca justitia sa actioneze in mod liber, independent, si votul nostru va fi pentru solicitarea DNA. In ciuda afirmatiei din raportul DNA potrivit careia ar fi pericol public lasarea in libertate a senatorului, lipseste la dosar orice document ca proba in acest sens. DNA, in mod gresit si chiar grav, ne-a dat sa vedem continutul dosarelor, ceea ce ar fi trebuit sa cunoasca doar procurorul si judecatorul. In opinia mea, DNA trebuia sa justifice de ce trebuie arestat domnul Voicu. Nu e nicio culpa care sa justifice acest lucru. Implicatiile juridice, politice, publice, mediatice, cu reverberatii internationale, ne fac sa fim foarte seriosi asupra intregului context. Noi ca senatori trebuia sa ne pronuntam daca e pericol public si trebuie arestat. Ne aducem aminte ca oameni care au dat ordin sa se traga in poporul roman au fost arestati. Domnul Voicu a fost ascultat din iunie 2009. In septembrie se cunostea ca urma sa se intalneasca cu un trimis al domnului Casuneanu pentru a primi bani. Daca se facea flagrant, ar fi putut fi retinut pe loc."

UPDATE 5 (ora 14:48): Mircea Geoana da cuvantul reprezentantilor grupurilor parlamentare cu privire la raportul DNA, citit in plen de Toni Grebla, presedintele Comisiei juridice din Senat.

UPDATE 4 (ora 14:42): Toni Grebla, presedintele Comisiei juridice, in plenul Senatului: "In anul 2009, senatorul Catalin Voicu este acuzat ca ar fi savarsit urmatoarele infractiuni:

trafic de influenta, fals in inscrisuri, participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii. DNA solicita senatului Romaniei incuviintarea arestarii preventive a inculpatului, intrucat ar fi indeplinite conditiile prevazute de lege. Astfel, potrivit referatului DNA, infractiunea de coruptie savarsita de inculpat este sanctionata cu pedeapsa de maxim patru ani. Exista probe ca lasarea in libertate reprezinta un pericol concret pentru ordinea publica. Conditia aceasta este relevata de modul cum au fost concepute si puse in aplicare rezolutiile infractionale, starea faptelor, frecventa si repetabilitatea acestora, expresii ale unora dintre cele mai grave forme de coruptie la nivel inalt. Functiile ocupate de Catalin Voicu, senator si vicepresedinte al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, ce realizeaza controlul parlamentar asupra institutiilor publice de ordine, potenteaza gradul de pericol social al faptelor de coruptie, sustine DNA."

UPDATE 4 (ora 14:42): Toni Grebla, presedintele Comisiei juridice, in plenul Senatului: "Eu, impreuna cu toti membrii Comisiei, ne-am exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca acte considerate probe au aparut in presa. Pentru a elimina orice suspiciune legata de faptul ca actele ar fi plecat din Senat, am aratat tuturor reprezentantilor presei ca era imposibil ca ele sa fi fost fotocopiate din dosarele de la Senat. Parlamentarii practic nu se bucura de imunitate. Exista o singura imunitate, de procedura, legata de retinerea, arestarea si perchezitionarea. Aceasta imunitate are ca scop sa impiedice ca un parlamentar sa fie privat de exercitarea functiei, ca urmare a unor imprejurari represive, arbitrare si eventual de natura politica. Pe 9 decembrie 2009 BEC a consfintit rezultatele alegerilor la presedintia Romaniei. Vineri, 11 decembrie, a fost retinut si dus la DNA. Si i s-au pus interdicitii pana in 9 ianuarie 2010. Aceste interdictii nu au fost prelungite, deci domnul senator nu a mai reprezentat pericol public, nu a mai fost suspectat ca ar obstructiona mersul justitiei."

UPDATE 3 (ora 14:37): Sedinta Senatului a inceput.

UPDATE 2 (ora 14:31): Presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla (PSD), a declarat, la Realitatea Tv, ca lui Catalin Voicu i s-a facut rau, miercuri dupa-amiaza, in vreme ce urca scarile de la Senat si a plecat cu ambulanta la spital. Toni Grebla a mai anuntat ca sedinta de plen va incepe, cel mai probabil, in 10 minute.

UPDATE 1 (14:03): Sedinta Senatului intarzie sa inceapa, senatorii nu s-au adunat inca in sala.

Sedinta de miercuri a Senatului reprezinta o premiera in Romania, fiind pentru prima data cand este supusa la vot cererea de incuviintare a arestarii unui senator.

PDL si PNL au anuntat deja ca vor vota in favoarea incuviintarii cererii de arestare. PSD lasa la latitudinea fiecarui senator al partidului decizia privind votul. Catalin Voicu, senator PSD, s-a autosuspendat duminica seara din partid.