Curtea Constitutionala a respins, marti, exceptiile ridicate in dosarul "Trofeul calitatii", in care Adrian Nastase a fost trimis in judecata pentru fapte de coruptie, informeaza Agerpres. Dupa redactarea motivarii deciziei CCR, dosarul urmeaza sa se intoarca la instanta de fond pentru reluarea procesului.

In iunie 2009, judecarea procesului a fost suspendata, iar dosarul trimis la Curtea Constitutionala pentru solutionarea exceptiilor. Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis, atunci, exceptiile de neconstitutionalitate invocate de avocati in dosarul "Trofeul calitatii", cu referire la ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 134/ 2005 privind organizarea si functionarea DNA.

Avocatii inculpatelor Diana Gasparovici si Irina Jianu au contestat in fata instantei, cerand trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala, dispozitiile ordonantei de urgenta privind functionarea DNA, motivand ca nu se incadreaza in contextul situatiei extraordinare de urgenta pentru adoptarea acesteia de catre Guvern.

La randul lor, avocatii celorlalte persoane din dosar si-au insusit exceptia ridicata, considerand ca sunt indeplinite conditiile de admisibilitate ale acesteia si de sesizare a CCR.

In plus, unul dintre avocatii lui Adrian Nastase a spus ca din OUG 134/2005 "a iesit un monstru care trebuie sa-si stabileasca odata statutul".

Reprezentantul DNA a cerut respingerea cererii de trimitere a dosarului la CCR ca fiind inadmisibila, deoarece avocatii nu au indicat normele din Constitutie in raport cu care dispozitiile ordonantei sunt neconstitutionale.

Judecarea dosarului "Trofeul calitatii" a inceput pe 26 februarie 2009.

DNA l-a trimis in judecata, pe 20 ianuarie 2009, pe fostul premier Adrian Nastase, sub acuzatia ca in 2004 s-ar fi folosit de ''influenta sau autoritatea functiei de presedinte al unui partid'' in organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calitatii in constructii" cu scopul strangerii unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala, la care urma sa participe.