Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat sambata ca se astepta la mai multa responsabilitate din partea politicienilor romani si l-a acuzat de iresponsabilitate pe liderul PSD, Victor Ponta, considerand ca acesta a "instigat spiritele", relateaza Mediafax.

"Romanii din Harghita si Covasna trebuie sa inteleaga foarte bine ca daca maghiarii din Romania in general sau din Tinutul Secuiesc vor dobandi mai multe drepturi pentru pastrarea identitatii, acestea nu lezeaza niciun drept de la romani. Eu as fi primul care ar ridica glasul daca s-ar intampla asa ceva", a declarat presedintele UDMR.

Marko a adaugat ca, probabil, participantii la adunarea de la Toplita "au fost indusi in eroare" de catre politicienii prezenti.

"Dar nu la ei m-as referi, ci la acei politicieni aflati pana de curand la guvernare si care acum reprezinta cel mai mare partid de opozitie din Romania. Noi acum comemoram 20 de ani de la evenimentele din martie 1990 de la Targu Mures. M-as fi asteptat la mai multa responsabilitate de la politicienii romani, decat ca tocmai acum sa participe la manifestatii antimaghiare. N-as fi crezut ca domnul Ponta sa fie atat de disperat ca sa fie la un eveniment politic cu Corneliu Vadim Tudor, sa se alinieze cu Corneliu Vadim Tudor", a spus Marko Bela.

El considera ca "disperarea" lui Ponta arata ca acesta a luat, din pacate, "o decizie iresponsabila", de "instigare a spiritelor si de atatare a unor sentimente antimaghiare" care "nu isi au locul in Romania anului 2010".

"Gestul domnului Ponta denota iresponsabilitate si disperare, dar nu imi pot explica de ce a recurs la asa ceva. Cand cineva se teme ca pierde popularitate si vizibilitate, incearca sa recurga la nationalism", a adaugat Marko Bela.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, la adunarea de la Toplita, ca PSD nu va accepta niciodata o modificare a Contitutiei care sa prevada ca in Romania o alta limba decat cea romana va fi limba oficiala si nici faptul ca in Romania sa existe autonomie pe criterii etnice.

"Ma aflu aici pentru a exprima in numele partidului nostru o pozitie foarte clara si foarte ferma pe care reprezentantii de astazi ai puterii au intarziat sa o aiba si pentru a da niste raspunsuri de la cei care conduc tara si de a va manifesta o solidaritate de care aveti foarte mare nevoie", a afirmat Ponta, la adunarea organizata de Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures.

"Ardealul este Romania. Tinutul Secuiesc nu este Romania, pentru ca nu exista Tinutul Sescuiesc", a mai spus el.