Premierul Emil Boc ar putea merge intr-o vizita la Chisinau pe 31 martie, data la care se vor elibera primele permise de mic trafic la frontiera in baza acordului incheiat intre Guvernele roman si moldovean. Anuntul a fost facut joi de catre ministrul de Interne, Vasile Blaga, la inaugurarea noului punct de trecere a frontierei de la Ungheni, potrivit Agerpres.

  • "Ii asteptam pe fratii nostri de peste Prut cu mare drag la noi in tara. Discutam de 1,2 milioane de oameni care locuiesc la 50 de kilometri de frontiera cu Romania si sunt convins ca foarte multi moldoveni vor locui si in partea aceasta a frontierei de aici inainte", a afirmat Vasile Blaga.

Acordul privind micul trafic de frontiera incheiat intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova a intrat in vigoare pe 26 februarie. Acordul permite rezidentilor din ambele tari, care au domiciliul de cel putin un an intr-o localitate situata in proximitatea frontierei, sa circule fara vize in zona similara ca intindere situata in cealalta tara, pe baza permiselor de mic trafic de frontiera si a pasaportului valabil.

Permisele de mic trafic de frontiera se elibereaza de catre sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Chisinau. Titularul permisului de mic trafic de frontiera are dreptul de a ramane pe teritoriul celuilalt stat o perioada neintrerupta de maximum 90 de zile.

La cateva zile dupa intrarea in vigoare a acordului, prim-ministrul Emil Boc a cerut Ministerului Afacerilor Externe sa simplifice formularele pentru cetatenii Republicii Moldova care doresc sa intre in Romania. Conditiile impuse pentru obtinerea permisului de mic trafic la frontiera, si anume obligativitatea de a prezenta invitatii si documente probatorii din Romania, inclusiv autentificate notarial, i-au nemultumit, insa, atat pe moldovenii de rand, cat si autoritatile.