Presedintele Traian Basescu a transmis PNL si PSD o noua invitatie la consultari pe tema modificarii Constitutiei, pentru marti, la ora 18.00. "Sper ca, daca PNL va veni, dl. Ponta va veni si el", a declarat seful statului, dupa ce consultarile de luni de la Cotroceni pe tema revizuirii Constitutiei au fost boicotate de delegatiile PNL, PSD si PC, nemultumite de participarea la discutii a grupului independentilor din Parlament. "Ponta si Antonescu au reactii de proaspat alesi si doresc sa-si fixeze pozitia in raport cu Guvernul, doar ca ei erau invitati la consultari de presedinte", a mai declarat seful statului.

Declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- Astazi a avut loc prima consultare cu partidele politice de la alegerile prezidentiale. Am amanat aceasta intalnire pana dupa trecerea perioadei de alegeri din interiorul partidelor, pentru a nu interfera cu competitia interna sau pentru a da motive de dezbatere in interiorul partidului pe aceste subiecte.

- Subiectul pentru care am convocat partidele e legat pe fond de inceperea procesului de modernizare a Romaniei, care in primul rand trebuie sa aiba in vedere rezultatul referendumului din noiembrie 2009.

- Acesta a fost doar unul din punctele asupra caruia doream sa discut cu partidele, modernizarea nu poate implica doar revizuirea Constitutiei, ci un set intreg de legi care sa modernizeze institutii si sisteme.

- Am invitat toate partidele, plus grupul minoritatilor si grupul independentilor.

- Desi in aceasta formula am mai avut o intalnire pe 6 noiembrie, astazi a existat o reactie a dl. Antonescu care nu a dorit sa mai ramana la discutii din cauza prezentei grupului independentilor. Pe 6 noiembrie, cand obiectivul dansului era desemnarea dl. Iohannis, a ramas la discutii in sala.

- Dupa ce dl. Antonescu si-a manifestat nemultumirea si a anuntat ca paraseste consultarile acelasi lucru l-a facut si dl. Ponta iar consultarile au continuat doar cu PDL, UDMR, grupul minoritatilor si grupul independentilor.

- Voi continua sa invit independentii atat timp cat sunt recunoscuti de Parlament - sunt grup parlamentar constituit, au grup aprobat in Camera si Senat, ceea ce din punct de vedere constitutional ma obliga la consultarea lor. Excluderea consultarii unor parlamentari cred ca e antidemocratica.

- Pozitia dl. Antonescu si Victor Ponta - cred ca sunt reactii de inceput, sunt proaspat alesi si doresc sa-si fixeze statutul in raport cu guvernul, doar ca aici nu erau la Guvern, ci erau invitati de presedinte la consultari care vizeaza interesul national pe fond.

- Intelegandu-le nevoia de asezare intr-o anumita pozitie in raport cu presedintele, am sa le trimit o invitatie maine, la ora 18.00, doar lor. Sper ca, daca PNL va veni, va reactiona pozitiv si dl. Ponta si va veni si el.

Despre modernizarea statului

- In opinia mea, dupa intrarea in NATO si in UE, cel mai important obiectiv strategic este modernizarea statului roman. E un proces de care avem nevoie si eu apreciez ca trebuie sa adoptam un set de masuri:

Revizuirea Constitutiei

- Nu mai este niciun partid sau grupare independenta care sa nu recunoasca necesitatea modernizarii Constitutiei. Modalitatile sunt diferite, dar important e ca tot parlamentul e de acord cu acest lucru.

- E un proces de negociere care trebuie sa inceapa, daca va fi nevoie il voi media.

- Singurul lucru cu care nu pot fi de acord e ca suveranitatea poporului roman, ceea ce romanii au votat la referendum nu poate fi nici negociat, nici mediat.

- Optiunile romanilor nu pot face obiect de mediere din partea mea si nici subiect de negociere. In rest, toate optiunile partidelor vor trebui luate in considerare, astfel incat sa nu mai avem ca arbitru in relatiile inter-institutionale Curtea Constitutionala, cu Constitutia insasi. PNL si PSD vor fi invitati maine la Cotroceni, la consultari separate.

- Am reamintit ca in Parlament se afla cele doua coduri, care trebuie adoptate cat mai repede, avand in vedere ca nu se mai poate face intrarea in vigoare a noilor coduri din cauza intarzierii aprobarii codurilor de procedura.

- Am rugat partidele politice sa accelereze legea raspunderii fiscale, legea educatiei nationale, legile sigurantei nationale, transmise spre Parlament in 2006.

- Sunt aproape 4 ani si aceste legi nu au iesit din Parlament, ele sunt cu atat mai necesare cu cat noile evolutii de securitate nationala si regionala reclama modernizarea sistemelor de siguranta nationala.

- Am rugat partidele politice sa grabeasca ratificarea acordului pentru proiectul Nabucco. Romania este singura tara care nu a ratificat Memorandumul interguvernamental, ceea ce reprezinta un semnal destul de in neregula.

- Am rugat partidele politice sa accelereze procedura de aprobare a eliberarii garantiilor statului roman pentru investitia Ford de la Craiova. Stationarea indelungata a proiectului in Parlament risca sa intarzie lansarea noului proiect iar asta inseamna locuri de munca.

- Am rugat partidele politice sa-si aduca aminte ce spunea in campanie despre descentralizare.

- Legea pensiilor trebuie accelerata in procesul de adoptare in Parlament.

- Am rugat partidele politice sa analizeze posibilitatea de a diminua birocratia legata de accesarea fondurilor europene.

Concluzii

* Toate structurile, partide si grupuri parlamentare sunt de acord cu modificarea Constitutiei. Toti sunt de acord ca trebuie revizuita Constitutia, viziunile sunt diferite. Deocamdata efortul e sa reusesc sa discut cu toate partidele, de aceea imi propun sa-i invit pentru o noua discutie maine, la ora 18.00, pe aceeasi tematica, avand in vedere ca nu au putut sa-si exprime punctele de vedere si eu tin sa le cunosc.

* Am deschis si subiectul reorganizarii administrative a Romaniei, care poate face sau nu obiectul revizuirii Constitutiei. Exista si varianta eliminarii referirilor la organizare administrativa din Constitutie si rezolvarea problemei organizarii administrative prin lege organica.

* Actuala organizare administrativa a fost adoptata, daca nu ma insel, in 1968. Aceasta organizare a fost justificata pentru sistemul de dinainte de decembrie 1989, acum nu mai putem duce nici macar proiectele regionale. Reorganizarea administrativa e esentiala.

* Apelul pe care l-am facut la toate partidele a fost legat de depolitizarea prioritatilor nationale. Daca suntem de acord ca modernizarea statului e o prioritate, atunci legile care vizeaza modernizarea statului trebuiesc depolitizate.

* Dorinta mea e sa am o prezenta cat mai discreta in viata publica, daca nu sunt nevoit sa apar vointa romanilor. Daca voi constata ca partidele nu au predispozitie sa recunoasca suveranitatea poporului roman si sa-i transpuna in lege optiunea si vointa, ma vad nevoit sa apar deciziile exprimate prin vot liber de romani. Voi considera ca sunt obligat sa apar ceea ce romanii au votat in noiembrie 2009.

*Si am spus acest lucru partidelor, inainte de plecarea dl. Antonescu, urmat de dl. Ponta. I-am asigurat ca obiectivul meu in ceea ce priveste revizuirea Constitutiei nu vizeaza mandatul meu. Aceasta constitutie intra in vigoare dupa ce mandatul meu expira, din punct de vedere al atributiilor presedintelui nu am interese, pur si simplu am o experienta adunata intr-un mandat si as vrea ca aceasta experienta sa fie transpusa in Constitutie, pentru a evita blocajele viitoare si pentru a avea un stat functional.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile sefului statului.

Presedintele Traian Basescu a invitat luni, la Cotroceni, reprezentantii partidelor politice parlamentare pentru consultari pe marginea modificarii Constitutiei, insa delegatiile PNL, PSD si PC s-au retras de la discutiile cu seful statului, in semn de nemultumire fata de participarea grupului independentilor din Parlament.

"Cand presedintele a trimis invitatiile catre partidele parlamentare, nu se punea problema ca presedintele sa-si cheme sustinatorii", a declarat presedintele social-democratilor, Victor Ponta. "Prezenta asa-numitului grup de independenti este inacceptabila", a precizat si liderul liberal Crin Antonescu.