”Competitia PDL versus PNL nu este incheiata. Mai mult, pozitiile recente ale lui Crin Antonescu sunt practic o declaratie de razboi adresata PDL iar anuntata adoptare a pluralismul doctrinar de catre PNL este o miscare strategica ce vizeza subminarea insasi formulei identitare a proiectului PDL”, se arata intr-un memorandum intern al PDL, atribuit lui Valeriu Stoica, obtinut de HotNews.ro. In analiza sa, intitulata PDL si problema liberala, Stoica atrage atentia ca partidul isi asuma ”riscuri grave” si nu se va putea consolida ca partid major daca va ignora identitatea liberala, considerata ”un factor major in politica electorala romaneasca”. Vicepresedintele PDL n-a putut fi contactat pentru comentarii, insa surse din PDL sustin ca documentul ii apartine si e cunoscut in partid.

Cele mai importante pasaje din memorandumul ”PDL si problema liberala”

  • In ciuda succeselor incontestabile, pozitia PDL pe scena politica romaneasca, si mai precis pe zona de centru-dreapta, nu este inca definitiv consolidata. Desi PDL s-a dovedit a fi mai puternic electoral, un partid mai bine organizat, care a devenit nu un partid balama, ci un partid major, ancorat in PPE si in reteaua infrastructurii doctrinare de dreapta din Uniunea Europeana, lupta cu PNL pentru castigarea culoarului de centru-dreapta romanesc nu este inca incheiata. PDL trebuie sa priveasca foarte serios aceasta problema daca nu vrea sa aiba surprize mari pe termen scurt si probleme majore pe termen lung.
  • Problema centrala a politicii romanesti de drepta este ca la acesta ora competitia PDL versus PNL nu este incheiata. Mai mult, pozitiile recente ale lui Crin Antonescu sunt practic o declaratie de razboi adresata PDL iar anuntata adoptare a pluralismul doctrinar de catre PNL este o miscare strategica ce vizeza subminarea insasi formulei identitare a proiectului PDL.  Atat timp cat relatia cu PNL nu va fi stabilizata intr-un fel sau altul, PDL va  avea o problema pe flancul drept. Iar aceasta situatie ne va crea in continuare mari dificultati in confruntarea pe flancul stang.
  • Iată de ce prioritatea strategică pentru PDL este rezolvarea problemei liberale. Fără această rezolvare toate cele patru obiective strategice precizate mai sus nu vor putea fi atinse. Există două căi de a rezolva problema liberală:  (1) cooperarea şi (2) competiţia.
  • Toate formulele de cooperare prezentate mai sus au fost fie boicotate, fie ignorate, fie refuzate în mod categoric de către liderii PNL. Mai mult, mai nou, liderii sai au enuntat ca au ca obiectiv programatic distrugerea unui partid -PDL – o situatie rara intr-un sistem democratic. În loc să-şi însuşească proiectul unificării dreptei, cu toate sacrificiile pe care acesta l-ar fi presupus, liderii PNL au urmărit cu obstinaţie transformarea partidului lor într-un vehicul pentru negocierea unor interese personale, indiferent de natura lor, politică sau economică. Atât timp cât şi PNL şi PDL se declară şi se doresc partide de centru-dreapta în România, iar liderii PNL refuză orice formulă de cooperare, competiţia a fost şi este inevitabilă.
  • La această oră există toate indiciile că PNL, în ciuda insucceselor electorale şi gafelor majore (refuzul de a se asocia în proiectul construirii unui mare partid de dreapta, ratarea afilierii la PPE, alianţele cu PSD), persistă în ideea de a se defini şi de a concura pe culoarul de centru-dreapta. Mai mult recent si-a insusit fara scrupule si ideea PDL de a federa curentele dreptei. Este limpede că PNL vede, şi în prezent, în PDL principalul său adversar politic. În acelaşi timp, PNL vede în PSD în cel mai rău caz un adversar secundar şi de cele mai multe ori un aliat. Aşa stând lucrurile, este inevitabil că PDL va avea în PNL un adversar la fel de important ca PSD, dar uneori cu reacţii mai violente decât acesta.
  • PDL este forţat la o competiţie pe două fronturi: frontul de dreapta şi frontul de stânga. Mai mult, este foarte probabil ca aceste două fronturi să fie deseori coordonate şi corelate. Oricât ne-am amăgi cu idei de alianţă, parteneriat sau fuziune, aceasta va fi realitatea atât timp cât PDL va rămâne marele partid de centru-dreapta, iar PNL va emite pretenţii pe acelaşi culoar.
    Calea competiţiei are următoarele posibile finalizări:
    a.eliminarea unui protagonist de către celălalt protagonist;
    b.împingerea unuia dintre protagonişti către centru-stânga şi obligarea acestuia să renunţe la pretenţiile de a reprezenta dreapta.
  • Cel mai mare pericol pentru PDL este relaxarea şi abandonarea proiectului creşterii şi modernizării partidului. Testul în această privinţă este dat de atitudinea faţă de ceea ce am numit problema liberală. Implicaţiile existenţei acestei probleme obligă la o serie de restructurări, evoluţii şi reorganizări interne.

Nota: Vezi in documentul atasat memorandumul ”PDL si problema liberala” in versiune integrala.