Europarlamentarul Cristian Preda sustine ca propunerile pe care le-a facut, vineri, pentru modificarea Constitutiei, cum ar fi cele legate de fapul ca presedintele ar putea dizovla Parlamentul, au starnit teama ca ar dori un regim autoritar. In replica, Preda mentioneaza pe blog ca acest lucru este fals.

"Propunerile pe care le-am facut ieri au starnit multe pasiuni si mai ales teama ca mi-as dori un regim autoritar. E complet fals".

El precizeaza ca prerogativa sefului statului trebuie sa fie legata exclusiv de momentele de criza acuta in relatia dintre Guvern si Legislativ.

''Altfel spus, atunci si doar atunci cand o asemenea criza nu ar fi rezolvata printr-o motiune de cenzura sau prin demisia cabinetului, Presedintele ar avea puterea de a dizolva Camerele. Mecanismul dizolvarii ar fi extins astfel de la cazul crizei in formarea Guvernului (prevazut in textul actual) la orice alt moment de criza acuta in relatia dintre Guvern si Legislativ. Nu e vorba de dizolvare in orice moment (cum le place unora sa ma citeze), ci doar atunci cand toate celelalte mijloace au fost epuizate", scrie Preda.

El precizeaza ca prerogativa sefului statului trebuie sa fie legata exclusiv de momentele de criza acuta in relatia dintre Guvern si Legislativ.

Preda mai mentioneaza pe blog ca nu crede ca un asemenea mecanism va fi folosit foarte frecvent.

"De ce? Pentru ca introducerea motiunii de cenzura constructive va avea drept efect stabilizarea relatiei dintre Guvern si Legislativ. Cand un premier pierde increderea majoritatii, e inlocuit cu un altul, fara convulsii majore. In vederea obtinerii unui plus de stabilitate, am propus de asemenea formalizarea distinctiei opozitie-majoritate, prin obligarea fiecarui deputat de a-si defini pozitia fata de Guvern. S-ar evita astfel negocierile subterane pentru sustinere parlamentara", sustine Preda.