Mentinerea unui Parlament bicameral, sanctionarea migratorilor cu pierderea mandatului, intarirea controlului parlamentar asupa Guvernului, limitarea atributiilor presedintelui si votul obligatoriu sunt doar cateva din modificarile pe care opozitia PSD si PNL le propune pentru modificarea Constitutiei. Pe de alta parte, PD-L se limiteaza la cerintele referndumului: Parlament unicameral si reducerea numarului parlamentarilor la 300. PD-L, PSD si PNL vor merge luni la Cotroceni la consultari cu seful statului si isi vor prezenta propunerile. UDMR nu vor participa, pentru ca luni, 15 martie, este ziua Ungariei.

Roberta Anastase
Roberta Anastase
Foto: Agerpres
Vicepresedintele PSD, Roberta Anastase, a declarat pentru Hotnews.ro ca mandatul cu care va merge PD-L la consultari la Cotroceni va fi stabilit in sedinta Biroului Permanent al partidului de luni.

Democrat liberalii au incercat in Parlament sa infiinteze comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei, insa PSD si PNL au respins demeresul. Roberta Anastase a anuntat ca, daca opozitia va refuza in continuare, PD-L va incerca si varianta depunerii unui proiect legislativ pentru revizuirea Constitutiei.

PD-L doreste aplicarea referendumului din decembrie 2009 si pledeaza pentru un Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari de la 471 la 300. Anastase a declarat ca democrat liberalii vor merge pe principiul mentinerii republicii semiprezidentiale.

"N-am intentia nici sa dau mai multa putere Parlamentului, nu-mi doresc nici mai multa putere pentru presedinte. Cred ca este firesc sa existe un echilibru intre puterile statului, clarificand raportul dintre ele. Cred ca este cazul ca parlamentarul, asa cum este el ales de cetateni, in momentul in care actiunile lui din Parlament nu mai reprezinta interesele cetatenilor, sa poata fi revocat, sa-si piarda mandatul prin referendum", a explicat presedintele Camerei.

Propunerile PSD: varianta Ponta si varianta Iliescu

Victor Ponta
Victor Ponta
Foto: Agerpres
Si PSD ramane sa-si stabileasca mandatul tot la inceputatul saptamanii in sedinta conducerii partidului. Presedintele PSD, Victor Ponta a declarat pentru Hotnews.ro ca, la sedinta Biroului Politic, se va stabili mandatul partidului si componenta delegatiei.

Social democratii au prezentat in sedinta Consiliul National de joi un proiect privind reforma constitutionala cu titlul "Repere pentru o noua revizuire a Constitutiei si imbunatatirea sistemului electoral". Presedintele PSD, Victor Ponta, a schitat prin acest document cateva idei pe care social democratii vor merge.

  • Interdictia migrarii parlamentarilor de la un partid la altul sau pierderea mandatului de care parlamentarii care demisioneaza din partidele din partea carora au candidat. Victor Ponta: "PSD trebuie sa aiba o pozitie fata de mandatul imperativ al parlamentarilor. Un parlamentar care a candidat din partea PSD, in momentul in care paraseste PSD sa isi piarda acest mandat . Daca primarul sau consilierul local isi pierd mandatele in momentul in care pleaca din partid, nu cred ca exista o problema sa existe aceasta prevedere si pentru parlamentari. In viitoarea Constitutie putem sa ne batem pentru acest principiu, fara sa ne gandim, daca o sa fim noi la putere in 2012, sa luam pe altii de la ei sau eventual sa-i luam pe ai nostri inapoi"
  • Intarirea controlului parlamentar asupra Guvernului prin demiterea unui ministru prin motiune simpla. Victor Ponta: "In privinta controlului Guvernului, daca motiunea simpla care a fost adoptata de Parlament nu demite un ministru, inseamna ca nu avem un control parlamentar real. Daca de fiecare data se trece la vot cu votul de la minoritati si al celor care pleaca la un moment dat din partidele in care au fost alesi, inseamna ca Parlamentul se transforma intr-o bursa a voturilor".
  • Clarificarea drepturilor presedintelui. Victor Ponta: "Pornind de la discutia imunitatii presedintelui si ale drepturile pe care acesta le exercita, uneori dincolo de limita lor, trebuie sa vorbim de abuzul de putere, trebuie sa vorbim cu totii de acest lucru, sa intelegem ca presedintele tarii, oricum se numeste el, trebuie sa aiba niste drepturi pe care sa le exercite in limita Constitutiei, si nu dincolo de ea".
  • Votul obligatoriu pentru cetatenii Romaniei. Victor Ponta, presedinte PSD: "Eu m-am convins ca una din caile prin care putem indeparta pericolul manipularii, cumpararii voturilor este votul obligatoriu. Daca voi avea sprijin in acest sens, ma voi bate pentru ca votul obligatoriu sa apara in viitoarea Constitutie", a spus Ponta.
  • Parlamentul cu doua camere legislative dar si reducerea numarului de parlamentari la 300. Victor Ponta: "E clar ca majoritatea populatiei doreste o Camera cu 300 de membri, dar ne dorim, indiferent de riscuri sau atacurile mediatice, o Camera superioara, care sa reprezinte comunitatile locale, care sa fie aleasa de consilierii locali si judeteni, sa nu fie aleasa direct de populatie. Conform Tratatului de la Lisabona, va avea competente de a legifera si de a reprezenta comunitatile locale"

Dincolo de propunerile de modificari facute publice de Victor Ponta, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu s-a declarat categoric impotriva revizuirii Constitutiei.

  • Ion Iliescu: “Asistam la o ofensiva puternica a Puterii impotriva statului de drept, a democratiei. Aici nu e vorba ca il aparam pe Geoana, ci aparam institutia Senatului. Acum nu e un Visinski care vrea sa desfiinteze Senatul Romaniei. E un roman Visinki care face asta”.
  • "Acum sa vorbim despre modificarea Constitutiei mi se pare total inoportun si chiar ca mi se pare o diversiune, in conditiile in care sunt alte urgente ale societatii romanesti in momentul de fata. O noua Constitutie inseamna instabilitate legislativa, instabilitatea institutiilor. (...) Asta ne trebuie noua in momentul de fata? Asta e tema arzatoare? Eu cred ca nu exista ratiuni obiective de modificare a Constitutiei in momentul de fata", a declarat fostul presedinte la o dezbatere despre necesitatea revizuirii Constitutiei despre organizata de ISD, Fundatia Friederich Ebert si Universitatea Dimitrie Cantemir.

Liberalii vor Parlament bicameral si republica parlamentara

Crin Antonescu
Crin Antonescu
Foto: Agerpres
Presedintele PNL, Crin Antonescu a declarat public ca partidul sau isi mentine principiile fundamentale privind Constitutia tarii, pronuntandu-se pentru o republica parlamentara si un legislativ bicameral, fiecare Camera cu atributii diferite.

Liberalii vor stabili tot in sedinta de luni mandatul cu care merg la Cotroceni.

Dupa sedinta Consiliului National Executiv al PNL din februarie, Antonescu a anuntat ca liberalii raman adepti ai republicii parlamentare si ai unui parlament bicameral, cu un numar redus de parlamentari. “Pozitia noastra e clara: da reducerii numarului de parlamentari, nu reducerii Parlamentului la o anexa a Palatului Cotroceni, la o Mare Adunare Nationala reinviata sub regim, chipurile, democratic."

  • Crin Antonescu: "Chiar daca Romania va continua sa aiba un presedinte ales prin vot universal si direct, chiar daca acest presedinte, in consecinta, va continua sa aiba niste atributii de putere, va trebui sa fie foarte clar pana unde se intind acestea si ca presedintele nu poate afecta, nu poate stirbi, interfera autoritatea puterii legislative a Parlamentului."

Parerile in PNL parerile sunt impartite in ceea ce priveste modificarea Constitutiei. Teodor Melescanu a depus la Delegatia Permanenta a PNl un proiect de revizuirea iar dora la o zi difernta si Calin Popescu Tariceanu a venit cu propriul sau proiect. Liberalii au infiintat la nivelul partidului o comisie de revizuire a Constitutiei care va elabora ideiile si proiectele propuse ca apoi sa prezinte varianta finala.

UDMR sarbatoreste ziua Ungariei

Marko Bela
Marko Bela
Foto: AGERPRES
Vicepresedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat pentru Hotnews.ro ca partidul sau nu va merge la consultarile de la Cotroceni pentru ca luni, 15 martie este Ziua Ungariei. "Nu vom merge la consultari pentru ca este o sarbatoare nationala pentru noi iar parlamnetarii UDMR sunt prezenti la manifestarile dedicate acestei zile. Am anuntat presedintia dar nu va pot spune daca s-a stabilit o alta data pentru a merge la consultari".

In ceea ce priveste modificarile pe care UDMR le-ar sustine, acestea sunt apropiate de propunerile opozitiei PSD si PNL. Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat vineri la postul de radio RFI ca partidul sau pledeaza pentru un parlament bicameral si ca ar dori ca Guvernului sa-i fie retras dreptul de a emite ordonante e urgenta. Pastrarea Parlamentului bicameral si transformarea Senatului intr-o camera a regiunilor.

  • Marko Bela: "Nu agream ideea Parlamentului unicameral, pentru ca intr-adevar functioneaza democratii cu o singura Camera si functioneaza democratii cu Parlamente bicamerale, deci din acest punct de vedere eu nu cred ca s-ar aduce atingere ideii de democratie in sine, daca se trece de la un Parlament bicameral la un Parlament unicameral"
  • Retragerea dreptului Guvernului de a adopta ordonante de urgenta sau sa-si asume raspunderea pe anumite legi.
  • Marko Bela: "Daca ne apucam de modificarea Constitutiei, trebuie sa ne gandim la o reforma generala a institutiilor statului. As priva Guvernul de dreptul adoptarii Ordonantelor de Urgenta, de dreptul asumarii raspunderii in legatura cu anumite legi".