Presedintele PCM, Szasz Jeno, afirma ca formatiunea pe care o conduce propune ca solutia de autonomie a Tinutului Secuiesc sa fie generalizata in intreaga tara, iar toate regiunile istorice sa dobandeasca aceasta autonomie.

"Pana cand vorbim de regiuni de dezvoltare, regiuni statistice de dezvoltare, nu este o solutie de descentralizare. Daca reconturam judetele, dar nu dam mai multe instrumente, si deliberative, si executive in mana acestor regiuni redesenate, inseamna ca n-am facut altceva decat am economisit ceva bani, ca n-o sa avem 40 de prefecti, ci o sa avem nu stiu cati, n-o sa avem 40 de consilii judetene, ci doar nu stiu cate", a subliniat Szasz Jeno, citat de Mediafax.

Participantii la Adunarea Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc de la Sfantu Gheorghe au aprobat, vineri dupa-amiaza, cele patru proiecte de hotarari aflate pe ordinea de zi, intre care cel privind statulul limbii maghiare in zona, precum si regulamentul de organizare si functionare al Adunarii.

Una dintre hotararile adoptate se refera la oficializarea limbii maghiare in Tinutul Secuiesc, participantii la Adunarea Alesilor Locali de la Sfantu Gheorghe hotarand ca aceasta sa aiba un statut identic cu limba oficiala a statului.

Proiectul de hotarare facut public in luna ianuarie mai prevede ca orice cetatean cu domiciliul in secuime are dreptul sa foloseasca liber si in aceleasi conditii ambele limbi, atat in scris, cat si oral, ca autoritatile publice din regiune vor asigura folosirea oficiala a ambelor limbi.

Si celelalte trei proiecte de pe ordinea de zi - declararea zilei de 15 martie ca sarbatoare oficiala in zona, cel privind adresarea Adunarii catre Parlamentul Romaniei in legatura cu statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc si cel privind adresarea catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei - au fost adoptate de participantii la Adunarea de la Sfantu Gheorghe.

Aproximativ 300 de consilieri locali, judeteni, primari si viceprimari din Covasna, Harghita si Mures au participat, vineri dupa-amiaza, la Sfantu Gheorghe, la a doua Adunare a Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc.

Csaba Takacs (UDMR): Folosirea limbii materne este consacrata in legislatia interna

Presedintele executiv al UDMR, Csaba Takacs, a declarat, sambata, ca nu vede nimic nou in hotararea referitoare la declararea limbii maghiare ca limba oficiala in Tinutul Secuiesc, relateaza Agerpres.

Takacs a aratat ca Romania a semnat Carta Limbilor Regionale si Comunitare iar din acest punct de vedere folosirea limbii materne este consacrata in legislatia interna si nu isi explica de ce intotdeauna acest lucru este privit ca o noutate din moment ce se foloseste in relatia cu autoritatile statului in zonele in care comunitatile minoritare au o anumita pondere.

Acesta a aratat ca UDMR nu si-a asumat politic participarea la aceasta manifestare, dar ca se bucura ca anumite organizatii sprijina ceea ce este prevazut demult in programul UDMR, principiile de autonomie si folosirea limbii materne.