Presedintele Romaniei ar trebui ales direct de Parlament, a declarat liderul UDMR Marko Bela, intr-un interviu acordat RFI. Presedintele Uniunii a spus ca UDMR nu agreeaza ideea Parlamentului unicameral. Marko Bela s-a referit si la sintagma “stat national” din Constitutie despre care a spus ca "si-a pierdut de mult timp rostul".

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Despre modificarea Constitutiei: "Am putea trece linistit la sistemul in care presedintele este ales de Parlament, dar totusi eu incerc sa gandesc rational si stiu foarte bine ca in acest moment opinia publica nu ar accepta aceasta solutie. Daca ne apucam de modificarea Constitutiei, trebuie sa ne gandim la o reforma generala a institutiilor statului. As priva Guvernul de dreptul adoptarii Ordonantelor de Urgenta, de dreptul asumarii raspunderii in legatura cu anumite legi.
  • Nu agream ideea Parlamentului unicameral, pentru ca intr-adevar functioneaza democratii cu o singura Camera si functioneaza democratii cu Parlamente bicamerale, deci din acest punct de vedere eu nu cred ca s-ar aduce atingere ideii de democratie in sine, daca se trece de la un Parlament bicameral la un Parlament unicameral. Dar Romania totusi este o tara relativ mare, cu mai multe zone, cu mai multe regiuni foarte specifice, comunitati diferite si intr-o astfel de situatie ar fi foarte bine daca am pastra sistemul bicameral, dar nu cel actual. Reprezentarea eminamente politica ar trebui sa fie Camera Deputatilor si Senatul ar trebui sa fie o reprezentanta a diferitelor regiuni, o Camera a regiunilor sau a judetelor, ceea ce nu inseamna ca senatorii nu ar fi alesi pe liste de partide sau la propunerea partidelor, dar oricum, modalitatea de alegere si reprezentare ar trebui sa difere si atributiile ar trebui sa fie diferite.
  • E valabila, bineinteles, in continuare, aceasta cerinta (privind eliminarea sintagmei de "stat national" din Constitutie - n.r.), pentru ca de mult timp si-a pierdut importanta, sau rostul, sau continutul aceasta definitie. In Romania sunt importante comunitati entice, care intre timp si-au dobandit dreptul de utilizare a limbii materne, scoli, sisteme educationale. Deci noi nici nu putem afirma ca in realitate Romania ar functiona astazi pe ideea de un singur stat, o singura natiune, o singura limba, o singura cultura”.
  • Despre revocarea lui Mircea Geoana: “Ceea ce se intampla dovedeste de fapt ca presedintele Senatului e o persoana importanta, pentru ca poate bloca activitatea. Pe de alta parte, ar fi bine daca presedintele ar veni din majoritate, dar nu cred ca UDMR trebuie sa solicite acest lucru, nu este vorba de asa ceva".