Dupa cinci ore de scandal, senatorii PD-L, UDMR si independentii nu au reusit sa impuna pe ordinea de zi cererea de revocare din functie a lui Mircea Geoana. In sedinta de miercuri, Mircea Geoana a refuzat sa includa pe ordinea de zi solicitarea democrat-liberalilor privind revocarea sa din functie. In replica senatorii puterii au respins ordinea de zi a plenului care nu cuprindea cererea PDL iar sedinta Senatului a fost suspendata. Geoana a anuntat ca va cere un punct de vedere Curtii Constitutionale. In schimb, senatorii puterii au declarat ca nu renunta la demers motivand ca medierea la Curtea Constitutionala nu este necesara.

Democrat-liberalii au solicitat, miercuri, introducerea pe ordinea de zi a plenului Senatului a cererii de revocare a lui Mircea Geoana din functia de presedinte al acestei Camere. Chiar in debutul sedintei de plen, liderul grupului independentilor din Senat, Liviu Campanu, a cerut introducerea pe ordinea de zi a cererii de revocare din functia de presedinte al Senatului a lui Mircea Geoana.

Solicitarea a fost facuta in plenul Senatului dupa ce marti Biroul Permanent a decis scoaterea de pe ordinea de zi a cererii PDL. Democrat-liberalii si-au mobilizat si oamenii pentru sedinta de plen, fiind prezenti inclusiv ministrii-senatori.

In urma solicitarii lui Campanu, presedintele Senatului, Mircea Geoana a dat cuvantul grupurilor parlamentare sa se pronunte de la tribuna Senatului pe aceasta solicitare.

Razboiul declaratilor pe procedura

Senatorii PSD si PNL au declarat neconstitutionala cererea PDL de revocare a presedintelui Senatului si i-au solicitat lui Mircea Geoana sa nu o supuna la vot.

Ioan Chelaru, senator PSD: "Suntem in urmatoarea situatie: unul dintre colegii nostri, senator cu toate drepturile, caci nu avem doua categorii de senatori, a cerut modificarea ordinii de zi si introducerea in temeiul articolului 85 a unui nou punct - revocarea presedintelui Senatului. Pentru ca o asemenea tema sa intre in discutie, ea trebuie sa indeplineasca niste conditii. Modificarea ordinii de zi se face pentru motive bine intemeiate si urgente. Nu aveti urgente in cele 46 de puncte de pe ordinea de zi, nu va intereseaza legea pensiilor, dar va intereseaza introducerea unui punct pentru revocarea presedintelui Senatului"

Puiu Hasotti, senator PNL:"Nu este obligatoriu ca cel care are presedintia tarii, primul-ministru, presedintele Camerei Deputatilor, sa detina si Senatul. Solicitarea PDL nu este nici constitutionala, nici regulamentara si, in numele grupului PNL, va solicit, domnule presedinte, sa nu o supuneti la vot".

Alexandru Peres, senator PD-L:"Daca invocati prevederea ca grupul parlamentar care l-a propus este cel care poate sa il revoce, sunteti in impas. Senatul este intr-o situatie in care trebuie sa constate, in urma deciziilor CC, ca jumatati de articol din Regulament sunt constitutionale si jumatate nu sunt.Va reamintesc domnule presedinte ca ati fost propus in functie nu numai de grupul Aliantei PSD+PC, ci si de cel al PD-L. Ati incalcat in repetate randuri Regulamentul. Nu incalcati din nou Regulamentul si posibilitatea noastra, a majoritatii, de a ne exprima prin vot. Solicitarea noastra este perfect constitutionala"

In replica senatorul PNL Puiu Hasotti a strigat din sala "Sunteti in aer". Si senatorul PSD Ion Toma a intervenit la tribuna citind din stenograma sedintei din 2008 cand Geoana a fost ales presedinte al Senatului, demonstrand ca acesta a fost propus de grupul PSD+PC, iar PDL a aratat ca nu are candidat propriu.

Mircea Geoana:"S-a mai incercat o astfel de miscare acum cinci ani, cand s-a cerut revocarea lui Nicolae Vacaroiu din aceeasi functie. Curtea Constitutionala s-a pronuntat foarte clar: grupul parlamentar care a facut propunerea trebuie sa ceara revocarea. Sunt convins ca prezenta mea la sefia Senatului nu impiedica actul guvernarii, probabil impiedica ale lucruri, alte calcule"

Geoana refuza introducerea revocarii pe ordinea de zi

Dupa pozitiile reprezentantilor partidelor parlamentare, presedintele Senatului, Mircea Geoana a refuzat solicitarea PD-L.

"Curtea Constitutionala considera ca o configuratie politica trebuie sa-si pastreze logica pe durata intregului mandat si nu considera ca o majoritate conjuncturala reprezinta schimbarea presedintelui Senatului. Solicitarea de revocare este evident, indubitabil si clar ca lumina zilei neconstitutionala, neregulamentara si, deci, inadmisibila, drept urmare nu voi supune votului solicitarea de introducere a unui nou punct pe ordinea de zi".

Imediat dupa anunt, Geoana a suspus la vot ordinea de zi a plenului stabilita de Biroul Permanent. Senatorii PD-L, UDMR si reprezentantii independentilor au votat impotriva. Cu 69 de voturi impotriva si 52 de voturi pentru, ordinea de lucru a sedintei de plen a fost respinsa. Liderii PNL si PSD au cerut convocarea unui nou Birou Permanent pentru a stabili o noua ordine de zi si a debloca sedinta.

Sedinta a fost suspendata pentru o pauza de 30 de minute, timp in care senatorii PD-L il acuza pe Geoana ca a facut abuz de putere.

Iulian Urban, senator PD-L: "Mircea Geoana a ajuns sa spuna ca Senatul este el. Am ajuns ca Senatul sa fie institutia lui - Mircea Geoana SRL. De aceea solicitam revocarea lui din functie. Este normal ca presedintele Senatului sa spuna ca nu supune la vot o propunere de modificare a ordinii de zi fiindca i se pare ca nu este constitutionala?

A ajuns sa fie si judecator, desi nu este nici macar jurist. Nu este normal! Mi se pare absurd ca noi, senatorii, sa fim redusi la statutul de simple marionete. Nu mai avem dreptul sa propunem nimic, sa cerem nimic, fiindca presedintele Senatului nu vrea sa dea curs niciunei cereri care nu este pe placul sau".

Potrivit Regulamentului Sentului, presedintele de sedinta este in conflict de interese doar atunci cand pe ordinea de zi a sedintei se discuta revocarea propriei persoane. Cum pe ordinea de zi nu a fost introdus un astfel de punct, in speta revocarea sa, Geoana nu a fost in conflict de interese.

Potrivit surselor parlamentare, in pauza senatorii puterii PD-L, UDMR si Independentii au analizat si posibilitatea organizarii unei sedinte separate, intr-o alta sala a Senatului pentru a-l revoca pe Mircea Geoana din functie. Planul nu a fost pus in aplicare, parlamentarii puterii revenind in sala dupa terminarea pauzei de consultari.

Dupa pauza care a durat mai bine de o ora, senatorii s-au intors in sala si au reluat scandalul pe procedura. Reprezenantii PSD si PNL au solicitat suspendarea lucrarilor, motivand ca programul s-a incheiat

Pe de alta parte, liderul senatorilor PD-L, Traian Igas, a solicitat aprobarea unei noi ordini de zi care sa contina cele 46 de puncte propuse de Biroul Permanent, la care sa se adauge, la punctul 1, solicitarea de revocare a lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Camerei superioare a Parlamentului.

Geoana merge pe consultarea Curtii Constitutionale

Presedintele Senatului, Mircea Geoana a anuntat de la tribuna ca intentioneaza sa ceara un punct de vedere Curtii Constitutionale. Imediat dupa interventia sa, Geoana a sistat sedinta, declarand inchise lucrarile in plen de miercuri.

"Intentia si decizia mea este sa mergem catre Curtea Constitutionala si catre Comisia de regulament pentru a putea sa ne organizam mai bine si sa nu cream un spectacol care face rau prestigiului institutiei noastre si ne face rau ca oameni politici si ca cetateni', a afirmat Mircea Geoana, la finalul lucrarilor din plen. Este in afara legii, in afara Constitutiei. Decizia CCR este definitiva, irevocabila si care produce efecte legale, automate pentru noi toti', a declarat presedintele Senatului.

Totodata, Geoana a anuntat ca doreste ca la sedinta Biroului Permanent de saptamana viitoare Regulamentul sa fie actualizat in conformitate cu deciziile CCR.

"Vreau sa va reconfirm intentia mea de a solicita, in mod oficial, in cadrul Biroului Permanent de saptamana viitoare, actualizarea Regulamentului nostru cu multiplele decizii ale Curtii Constitutionale care au invalidat diverse puncte, pentru a putea avansa si pentru a intra in randul lumii. Nu vom putea, la nesfarsit, pe aceasta speta sau pe altele, sa putem sa invocam decizii ale Curtii si sa nu le putem introduce, asa cum avem obligatia, in Regulamentul nostru pentru a putea sa respectam deciziile obligatorii ale CCR"

Medierea conflictului de catre Curtea Constitutionala are un aspect favorabil pentru Mircea Geoana. Presedintele Senatului s-a intalnit marti cu presedintele Curtii Constitutionale. Surse parlamentare sustin ca Geoana, sfatuit de juristii partidului l-ar fi informat pe Vida ca va solicita CCR sa intervina sa medieze conflictul. De altfel, Geoana a recunoscut ca s-a intalnit cu Vida dar a declarat ca intalnirea a fost 'intamplatoare", pe holurile Parlamentului.

PD-L: Nu este necesara medierea Curtii

Dupa sedinta parlamentarii PDL, UDMR si senatorii independenti au anuntat ca nu renunta la demersul lor si vor duce "pana la capat" solicitarea de revocare a lui Mircea Geoana din functia de presedinte al acestei Camere. Traian Igas sustine ca solicitarea senatorilor puterii are acoperirea constitutionala si nu mai este nevoie de medierea Curtii Constitutionale.

"Vom solicita in continuare Biroului Permanent al Senatului sa ia in discutie si sa introduca pe ordinea de zi solicitarea unui grup de 58 de semnatari si, daca urmariti votul de astazi, din Senat, nu sunt 58, de fapt sunt 69 care au fost prezenti azi aici, si ne vom duce pana la capat cu solicitarea noastra. Nu avem pentru ce sa apelam la Curtea Constitutionala in conditiile in care toata documentatia pe care noi am intocmit-o si pe care am depus-o la Biroul Permanent respecta atat Constitutia, cat si Regulamentul. Nu noi trebuie sa facem acest lucru", a declarat Igas.

Miza: controlul actualei puteri asupra Senatului

In cazul in care solicitarea de revocare a lui Mircea Geoana ar fi fost introdusa pe ordinea de zi, urmatorul pas ar fi fost supunerea acesteia la vot. In aceste conditii, Mircea Geoana ar fi avut mari sanse sa fie revocat pentru ca PDL, UDMR si minoritatile au 71 de senatori din cele 137 de mandate.

Miza preluarii functiei de presedinte al Senatului este controlul decizional asupra proiectelor de legi si ordonantelor propuse de catre Guvern. Cum PD-L, UDMR si independentii detin jumatate plus unul din numarul de mandate, proiectele de legi pot fi adoptate foarte usor in plen. In conducerea Senatului controlul il detine insa opozitia, fapt care blocheaza propunerile Guvernului.

Un alt aspect al inlaturarii lui Geoana este si intarirea pozitiei independentilor si modificarile la Regulamentul Senatului astfel incat, acestia sa-si pastreze functiile de la comisii pe care le-au detinut cand au avut apartenenta politica (PSD sau PNL).

De altfel, disputa revocarii a fost generata in sedinta de plen de saptamana trecuta cand Mircea Geoana, in calitatea de presedinte al Senatului, a refuzat de a supune votului solicitarea senatorilor independenti de a-si pastra locurile detinute in comisiile de specialitate.