Cererea de revocare din functie a lui Mircea Geoana a fost scoasa de pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului, dupa votul solidar al PSD si PNL. Inclusiv presedintele Senatului, vizat de cerere, a votat pentru scoaterea acesteia de pe ordinea de zi. Mircea Geoana a declarat la finalul sedintei ca solicitarea democrat-liberalilor a fost inlaturata de pe ordinea de zi pentru ca este neconstitutionala si inadmisibila. Senatorii PD-L nu cedeaza si au anuntat ca vor forta revocarea lui Geoana si vor incerca sa impuna solicitarea in sedinta de plen de miercuri.

Solicitarea de revocare a fost scoasa de pe ordinea de zi, cu sapte voturi pentru, dintre care unul al lui Mircea Geoana, la solicitarea chestorului social-democrat Ion Chelaru, au declarat, pentru HotNews.ro, surse politice.

PDL si UDMR, care detin sase voturi in Biroul Permanent, au ales sa nu voteze.

"Din punctul de vedere al majoritatii, exprimat prin vot astazi, solicitarile PDL cu privire la revocarea presedintelui Senatului au fost considerate de majoritatea Biroului Permanent ca fiind inadmisibile, pe motive legate de nerespectarea Constitutiei si implicit a regulamentului Senatului", a declarat, la finalul sedintei, Mircea Geoana.

Liderul grupului PD-L de la Senat, Traian Igas, acuza conducerea Senatului de abuz si incalcarea Regulamentului. Senatorii PD-L au explicat ca articolul 85 din Regulamentul Senatului permite unui grup parlamentar sau unui senator sa solicite introducerea unui punct pe ordinea de zi in Biroul Permanent.

"Constatam ca se incalca Regulamentul Senatului. Avem nevoie de liniste, avem nevoie de echilibru in institutia Senatului, sa putem sa legiferam. Sa ne ducem activitatea mai departe. In aceste conditii, in care, practic, avem o dictatura in Biroul Permanent, sustinuta chiar de presedintele Senatului, cred ca in acest mod nu putem sa continuam intr-un ritm in care sa putem sa legiferam intr-un mod bun pentru institutia noastra".

Igas a anuntat ca democrat liberalii, impreuna cu UDMR si independentii, vor face apel la toate prevederile regulamentare pentru a introduce pe ordinea de zi a sedintei de miercuri solicitarea de revocare.

"Cererea noastra ramane valabila in continuare. Maine vom uza de toate parghiile pe care ni le da regulamentul pentru a introduce pe ordinea de zi aceasta solicitare. Daca nu se va introduce pe ordinea de zi vom face solicitari in continuare la BP", a declarat Igas.

Documentul de revocare a lui Mircea Geoana din functie a fost depus joia trecuta si semnat de 57 de senatori PDL si independenti. Cererea de revocare din functie a social-democratului Mircea Geoana se bazeaza, potrivit senatorului PDL Iulian Urban, pe articolul 30 aliniatele 3 si 4 si articolul 85, alineatele 1 si 3 din Regulamentul Senatului.

Demersul democrat liberalilor este unul fortat si fara prevederi stipulate in regulamentul Senatului. In 2005, prin decizia 601, Curtea Constitutionala a declarat ca articolele din Regulamentul Senatului care prevedeau revocarea presedintelui camerei superioare sunt neconstitutionale. Articolul 30 aliniatul 1 si 2 a fost declarat neconstitutional.

Ce prevedea acesta:

* Art.30.-(1) Revocarea din functie a presedintelui Senatului poate fi propusa la cererea a minimum o treime din numarul total al senatorilor, in cel putin una din urmatoarele imprejurari: a) incalca prevederile Constitutiei, b) incalca grav sau in mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului sedintelor comune. (2) Revocarea din functia de presedinte al Senatului poate fi propusa si de jumatate plus unu din numarul total al senatorilor.

Prin decizia 601, judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca revocarea presedintelui Senatului se poate face in doua conditii: la propunerea grupului parlamentar din care provine sau in cazul in care a savarsit acte penale.

Senatorul PD-L Iulian Urban a declarat ca grupul PD-L va face o sesizare catre Biroul Permanent in baza articolul 30 aliniatul 4 si 5, prin care va cere revocarea lui Geoana din functia de presedinte al Senatului.

Practic, Urban invoca faptul ca aliniatele 3 si 4 din articolul 30 nu au fost luate in discutie de catre CCR. Pe baza acestora, democrat liberalii vor sa faca o sesizare catre Biroul Permanent prin care sa-l revoce pe Mircea Geoana.

Democrat liberalii au apleat la un artificiu legislativ invocand articolul 85, alineatele 1 si 3 din Regulamentul Senatului, care fac referire la introducerea pe ordinea de zi in plen a proiectelor de lege, propunerilor legislative si proiectelor de hotarari la cererea senatorilor.

Practic senatorii PD-L incearca sa forteze revocarea lui Mircea Geoana direct in plenul Senatului solicitand o dezbatere pe aceasta tema, care sa fie adoptata drept proiect de hotarare. Democrat liberalii mizeaza pe faptul ca un proiect de hotarare al Senatului nu poate fi atacat la Curtea Constitutionala si acesta este adoptat de jumatate plus unul din numarul de mandate.