"Pentru a avea o atitudine politica, este necesar sa apartii unui grup, dar nu este o obligatie, ci o optiune". Explicatia vine de la senatorul independent Cristian Diaconescu, ce a declarat la Realitatea FM ca "principala calitate a grupului independentilor din Parlament este ca isi doreste sa creeze un partid de centru-stanga". "Sper sa reusesc impreuna cu o serie de colegi sa punem pe picioare un partid de centru-stanga pentru a le propune romanilor si o alta varianta de a face politica", a anuntat Diaconescu.

Fostul social-democrat a negat informatiile potrivit carora ar fi fost obligat sa intre in Grupul independentilor, precizand ca "poti sa te ascunzi intr-un colt in Parlament, constatand ca esti independent practic de orice miscare", dar nu poti avea atitudine politica. In ceea ce priveste revocarea din functie a presedintelui Senatului, Mircea Geoana - in favoarea caruia Cristian Diaconescu s-a retras din cursa pentru sefia PSD - senatorul independent a evitat sa raspunda clar care va fi votul sau.

  • Veti vedea cum votez in problema revocarii lui Mircea Geoana. A gresit intrand in acest siaj cu o exprimare primitiva

"Mircea Geoana a gresit intrand in siajul acesta, uneori cu o exprimare de un primitivism care pe mine ma stupefiaza. (...) Ce s-a intamplat la Congres este cu totul altceva. Acum, printr-o decizie la Senat, colegii independenti au fost exclusi din viata parlamentara si nu stiu cine iti da dreptul sa ai o asemenea abordare", a declarat Cristian Diaconescu.

"Vom discuta in grup ce atitudine sa luam. Este o chestiune de disciplina", a continuat fostul social-democrat, precizand ca reactia grupului independentilor a fost "naturala, in ceea ce priveste excluderea lor din viata parlamentara". "Veti vedea la vot cum votez", a subliniat el.

Cristian Diaconescu a respins vehement informatiile potrivit carora ar fi vorbit cu Traian Basescu despre plecarea din PSD. "Am auzit comentatori explicand cu certitudine cum eu si Marian Sarbu aveam aranjamente prealabile cu Traian Basescu privind plecarea din PSD. Complet fals".

  • Filajul dinainte de Congresul PSD: Nu Parchetul trebuie sa rezolve o asemenea problema, ci activul politic. S-o lase asa

Intrebat cu privire la rezultatul plangerii depuse la Parchetul General, in care a cerut procurorilor sa investigheze "cine l-a monitorizat timp de zece zile" inainte de Congresul PSD, Diaconescu a declarat ca nu a primit niciun semn si ca nu a fost chemat la audieri. "Nu am depus niciun document", a precizat el, explicand ca nu a cerut si nici nu a primit materialul de filaj de la jurnalista Floriana Jucan.

"Nu cred ca e normal sa facem noi schimb de hartiute. Nu am acuzat continutul unui material primit de jurnalisti. Nu continutul este problema, problema este faptul ca un politician aflat in moment de campanie interna poate fi subiectul unui astfel de demers", a continuat Diaconescu. Acesta a declarat ca "nu Parchetul trebuie sa rezolve o asemenea problema, ci activul politic. S-o lase asa. Nu e vorba de a amesteca zonele, e pur si simplu o situatie speciala care, la un monent dat, pare-se ca a fost crezuta de o serie din colegii mei si care a fost acceptata ca atare. Daca a fost acceptata ca atare, este in regula, eu nu am niciun fel de competente in legatura cu deciziile interne. Este treaba PSD cum isi prefigureaza apararea valorilor morale in interior".