PDL si UDMR au decis, in sedinta de luni a coalitiei de guvernare, sa sustina solicitarea de revocare a lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului, semnata saptamana trecuta de 57 de senatori PDL.Tot luni, Mircea Geoana, citat de Agerpres, si-a exprimat convingerea ca legea si Constitutia vor fi invingatoare in privinta cererii de revocare a sa, propusa de senatorii PD-L si cei independenti.

Mai mult, el i-a acuzat pe democrat-liberali de faptul ca refuza sa respecte legea: "Intrebarea este daca cei care sunt azi la PD-L au vreo bruma de respect fata de Constitutie si de legea romaneasca. Se pare ca nu au, dar sunt convins ca legea si Constitutia vor fi invingatoare, pentru ca nu este vorba de functia mea, nu este vorba de numele meu, este vorba de un principiu constitutional, consfintit de Curtea Constitutionala - un presedinte de camera se alege pentru patru ani de zile, asa cum domnisoara Roberta Anastase (presedintele Camerei Deputatilor - n.r.), probabil, ca va sta pana la sfarsitul mandatului".

Vicepresedintele PDL Cezar Preda a explicat, luni, potrivit Mediafax, si ce ar avea PDL de castigat in urma eventualei revocari a lui Mircea Geoana: el sustine ca in aceasta situatie, functia de presedinte al Senatului ar reveni PDL:

  • "In conditiile in care presedintele Senatului nu isi face treaba asa cum ar trebui sa si-o faca al doilea om in stat, cred ca acest demers este justificat. Faptul ca nu cunoaste procedurile s-a vazut si la faptul ca a ascultat foarte docil ceea ce i-a spus grupul parlamentar, acela de a nu baga pe ordinea de zi solicitarea parlamentarilor PDL. Castigul politic al PDL este ca, in conditiile in care Mircea Geoana nu va mai fi presedintele Senatului, atunci acesta va reveni PDL".

PD-L a depus, saptamana trecuta, o solicitare de revocare din functie a presedintelui Senatului, Mircea Geoana, semnata de 57 de senatori. PD-L isi bazeaza solicitarea pe un articol al Regulamentului Senatului privind procedura de revocare, despre care sustine ca nu a fost anulat in intregime de Curtea Constitutionala.

Senatorul PDL Mircea Andrei, membru in Comisia juridica, sustine ca CCR a declarat neconstitutionale doar primele doua alineate ale articolului 30, care se refera la posibilitatea revocarii presedintelui Senatului la initiativa unei treimi din numarul total al senatorilor, pentru incalcarea Constitutiei sau grave si repetate incalcari ale Regulamentului, restul prevederilor fiind mentinute.