Delegatia Permanenta (DP) a PNL a aprobat, joi, o rezolutie prin care parlamentarii liberali sunt mandatati sa depuna o motiune simpla pe tema politicii Guvernului Boc privind pensionarii, informeza Agerpres.

De asemenea, Delegatia Permanenta a PNL i-a mandatat pe parlamentarii liberali sa formuleze amendamente la proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii. Mai mult, in situatia in care proiectul mentionat va fi adoptat in forma promovata de Guvernul Boc, liberalii au decis contestarea legii la Curtea Constitutionala.

"PNL nu este de acord cu noua formula de calcul a punctului de pensie si sustine mentinerea valorii acestuia la 45% din salariul mediu brut pe economie. PNL respinge introducerea intr-un timp atat de scurt a egalizarii varstei de pensionare. PNL nu este de acord cu plafonul impus la 5 salarii medii pentru calcularea pensiei, incalcandu-se grav principiul contributivitatii si considera ca este un drept al persoanei care a cotizat la sistemul de asigurari sociale sa primeasca o pensie proportionala cu contributia platita. PNL a solicitat Guvernului Boc initierea unei dezbateri publice serioase pentru a rezulta o lege dreapta care sa porneasca de la principiul contractului dintre stat si cetatean", se arata intr-o rezolutie a PNL.

Potrivit aceleasi surse, decuplarea punctului de pensie de salariul mediu brut va duce, intr-o perioada nu prea indelungata, la situatia ca punctul de pensie sa ajunga la 30% din salariul mediu brut pe economie.