Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, joi, in cadrul unei vizite-surpriza in Afganistan, cu militarii romani din aceast teatru de operatiuni: "Sunt astazi la voi pentru ca orice sef de stat are obligatia sa isi arate respectul pentru militarii aflati in misiune, nu doar prin declaratii, ci si prin a fi alaturi de ei, ori de cate ori are ocazia", a afirmat seful statului. Traian Basescu este insotit, in Afganistan, de ministrul Apararii, Gabriel Oprea si de seful Statului Major General, generalul Gheorghe Marin.

Vizita nu a fost anuntata in avans din motive de securitate. Traian Basescu s-a deplasat in Afganistan direct din Kazahstan, unde s-a aflat, marti si miercuri, intr-o vizita oficiala de doua zile.

Presedintele a fost intampinat, pe aeroportul din Kandahar, de comandantul trupelor NATO aflate in Afganistan, generalul Stanley McCristal si de catre generalul britanic Nick Carter. Seful statului a discutat timp de douazeci de minute cu cei doi generali.

Ulterior, el s-a intalnit si cu militarii romani din acest teatru de operatiuni: "Inaltul ordin cu care am decorat astazi Drapelul de lupta al batalionului este semnul respectului meu si al romanilor pentru ceea ce faceti", le-a spus seful statului militarilor romani, dupa ce a decorat, la Qalat, Drapelul de lupta al Batalionului 33 Vanatori de Munte Posada, in semn de recunostinta si apreciere a inaltului profesionalism si rezultatelor remarcabile obtinute de militarii romani in Afganistan, potrivit Agerpres.

Seful statului a subliniat faptul ca militarii din Afganistan au o misiune grea, de indeplinirea careia depinde prestigiul Armatei Romane: "Aveti o misiune de protejare de terorism a lumii civilizate. O indepliniti alaturi de prietenii si camarazii vostri americani si din statele membre NATO. Nu ati ezitat atunci cand a fost cazul sa va puneti viata in primejdie pentru ca misiunea sa fie indeplinita".

El a adaugat ca, in tara, evenimentele din Afganistan preocupa institutiile statului si a anuntat ca, in zilele urmatoare, va promulga legea prin care serviciul militarilor voluntari se poate desfasura pana la varsta de 45 de ani cu asigurarea pensiei si considerarea timpului petrecut in teatrele de operatii ca timp dublu de serviciu in vederea pensiei: "De asemenea, noua lege prevede asigurarea serviciului medical gratuit pentru militarii voluntari pe tot timpul vietii lor. Este un mic semn de respect al tarii pentru lucrurile mari pe care le faceti aici".

Seful statului a reamintit ca, in lunile urmatoare, efectivele Armatei romane in Afganistan vor creste ajungand pana la 1.800 de militari.

In Afganistan sunt dislocati 1.020 de miliari romani, autoritatile de la Bucuresti hotarand, recent, dislocarea a inca 600. In ultimii ani, 12 militari romani si-au pierdut viata in teatrele de operatiuni din Afganistan.