Senatorii PD-L insista in demersul de revocare a lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului, desi sansele sunt zero. Democrat liberalii ignora decizia Curtii Constitutionale din 2005, prin care articolul 30, care prevedea revocarea presedintelui Senatului, a fost declarat neconstitutional. Senatorul PD-L, Iulian Urban, a declarat miercuri ca senatorii vor depune o initiativa la Biroul Permanent al Camerei Superioare, prin care solicita revocarea lui Geoana pentru abuz in serviciu. Demersul democrat liberalilor se bazeaza pe un artificiu legislativ, care are putine sanse sa ajunga in plenul Senatului spre dezbatere.

In 2005, prin deciza 601, Curtea Constitutionala a declarat ca articolele din Regulamentul Senatului care prevedeau revocarea presedintelui acestuia sunt neconstitutionale. Articolul 30 aliniatul 1 si 2 au fost declarate neconstitutionale si aveau urmatorul continut:

  • Art.30.-(1) Revocarea din functie a presedintelui Senatului poate fi propusa la cererea a minimum o treime din numarul total al senatorilor, in cel putin una din urmatoarele imprejurari: a) incalca prevederile Constitutiei, b) incalca grav sau in mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului sedintelor comune. (2) Revocarea din functia de presedinte al Senatului poate fi propusa si de jumatate plus unu din numarul total al senatorilor.

Prin decizia 601, judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca revocarea presedintelui Senatului se poate face in doua conditii: la propunerea grupului parlamentar din care provine sau in cazul in care a savarsit acte penale.

Senatorul PD-L, Iulian Urban, a declarat ca grupul PD-L va face o sesizare catre Biroul Permanent in baza articolul 30 aliniatul 4 si 5, prin care vor cere revocarea lui Geoana din functia de presedinte al Senatului.

Practic, Urban invoca faptul ca aliniatele 3 si 4 din articolul 30 nu au fost luate in discutie de catre CCR. Pe baza acestora, democrat liberalii vor sa faca o sesizare catre Biroul Permanent prin care sa-l revoce pe Mircea Geoana.

Aliniatele prevad

  • (3) Propunerea de revocare prevazuta la alin.(1) sau (2) se face in scris, sub semnatura initiatorilor, o singura data intr-o sesiune.
  • (4) Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent care analizeaza, in prima sa sedinta, indeplinirea conditiilor de la alin.(1) sau (2) si decide, prin vot, introducerea acesteia in proiectul de ordine de zi a urmatoarei sedinte de plen.

Urban sustine ca in baza celor doua aliniate, democrat liberalii pot sa solicite revocarea din functie a presedintelui Senatului.

"La acel moment, Curtea Constitutionala a lasat o poarta deschisa, tocmai in sensul ca in aceasta tara, indiferent cine esti, presedintele tarii, presedintele Senatului, daca ai incalcat legea si ai abuzat de functie, trebuie sa existe posibilitatea ca cei impreuna cu care lucrezi sa te poata sanctiona, prin revocare", a explicat Iulian Urban.

Democrat liberalii vor depune o cerere prin care solicita o dezbatere in plenul Senatului pe tema revocarii din functie a presedintelui. Cererea va fi discutata de catre Biroul Permanent, care va decide daca va fi pusa pe ordinea de zi a sedintei plenului. Demersul democrat-liberalilor are putine sanse de reusita si asta pentru ca, in Biroul Permanent, Mircea Geoana controleaza voturile si, prin urmare, si deciziile. Practic, cererea ar putea sa nu ajunga in plen spre a fi dezbatuta.

Balbaiala PDL: suspendare sau revocare ?

Disputa revocarii a fost generata in sedinta de plen de miercuri de refuzul presedintelui Camerei Superioare de a supune votului solicitarea senatorilor independenti de a-si pastra locurile detinute in comisiile de specialitate.

Liderul grupului PDL din Senat, Traian Igas, a anuntat in plen ca PDL va initia procedura de suspendare a lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului.

"Domnule presedinte, constat ca astazi s-a intamplat un lucru foarte grav. Conform regulamentului, va trebui sa initiem procedura de suspendare a dumneavoastra din functia de presedinte, datorita faptului ca ati abuzat de calitatea pe care o aveti".

La finalul sedintei, liderul grupului independentilor din Senat, Liviu Campanu, a declarat ca nu se va demara o initiativa de revocare din functie a presedintelui Senatului, ci suspendarea acestuia, pe maximum 30 de zile, ca sanctiune pentru abateri grave de la etica si disciplina.

"Nu facem nicio cerere de revocare. O poate face doar partidul care l-a pus pe functie. Suspendarea este o sanctiune, se poate face pe maxim 30 de zile, din functia de presedinte al Senatului, sanctiune ca urmare a incalcarii prevederilor constitutionale sau abateri grave de etica si disciplina parlamentara".

Liderul PDL din Senat, Traian Igas, revine imediat cu o declaratie de presa prin care rectifica si cere revocarea, si nu suspendarea.

"S-a facut un abuz si la acel moment. Abuzurile acestea repetate nu trebuie sa se regaseasca la nivelul Senatului. Asta ca sa nu mai facem referire la supervotul lui Mircea Geoana, cand Curtea Constitutionala a sanctionat acel supervot. Noi vrem sa il revocam din functie, pentru ca doar asa cred ca vom asigura o anumita stabilitate".

Igas refuza sa dea detalii cum se va pune in aplicare procedura si anunta ca va reveni cu o conferinta de presa.

Senatorul PDL Iulian Urban insotit de Traian Igas revin cu declartii de presa si invoca aliniatele 4 si 5 din articolul 30 al Regulamentului Senatului pe baza carora vor face solicitarea de revocare.