Controversata lege privind statutul functionarilor publici, care permite numiri politice la conducerea institutiilor deconcentrate, a fost adoptata, marti, in Camera Deputatilor, cu 172 de voturi pentru, minimul necesar de voturi fiind de 167, anunta Agerpres. Legea a fost adoptata in absenta deputatilor PSD si PNL, care au boicotat votul si au anuntat ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala.

Proiectul de lege fusese dezbatut si adoptat pe articole luni, in plenul Camerei, tot fara deputatii PSD si PNL in sala.

  • PSD si PNL vor contesta legea la Curtea Constitutionala, daca va fi adoptata

Social-democratii si liberalii au anuntat ca vor contesta la Curtea Constitutionala legea inainte ca aceasta sa fie adoptata, pe motiv de incalcare a procedurilor Camerei Deputatilor, a declarat, marti, deputatul PSD Valeriu Zgonea, citat de Agerpres. El a precizat ca social-democratii lucreaza cu o echipa liberala pentru redactarea contestatiei.

De asemenea, potrivit lui Zgonea, PSD si PNL vor solicita Biroului Permanent al Camerei Deputatilor sanctionarea presedintelui Comisiei de administratie, democrat-liberalul Sulfina Barbu, pentru incalcarea procedurilor: "Ii vom cere presedintei Camerei sanctionarea cu avertisment a presedintei Comisiei de administratie".

  • Ponta: PDL incearca sa isi mentina clientela politica in functii, prin aceasta lege

Liderul social-democrat Victor Ponta a acuzat, marti, Executivul ca si-ar mentine propria clientela politica in functiile din institutiile deconcentrate si nu numeste functionari publici, asa cum prevede legea.

"Ne batem pentru legea privind functionarii publici, pentru ca este vorba de un abuz evident al Guvernului Boc. Au trecut cele 45 de zile de cand ordonanta a fost declarata neconstitutionala. Guvernul Boc tine in acest moment la toate functiile din deconcentrate pentru propria clientela politica, in mod ilegal, si nu numeste functionari publici, asa cum i-ar cere legea. De altfel, doamna Anastase a incercat astazi sa acopere ilegalitatea Guvernului Boc printr-o alta ilegalitate, dar din fericire colegii mei au fost atenti si nu se va intampla lucrul acesta", a declarat liderul PSD.